Het Rapunzelsyndroom: waarom je niet je eigen haar moet opeten

Eet je regelmatig je eigen haar op? Kijk uit dat er geen gigantische haarbal in je darmen vormt! Wetenschappers beschrijven in een nieuw paper 88 mensen die leiden aan het zogenoemde ‘Rapunzelsyndroom’.

De desbetreffende haarbal. Hopelijk heb je nog niet gegeten.
De desbetreffende haarbal. Hopelijk ben je momenteel niet aan het eten.
Een 38-jarige Amerikaanse vrouw bracht een bezoek aan de dokter, omdat ze geen eten meer kon binnenhouden. Al het eten spuugde ze uit, terwijl haar buik opzwol. De vrouw verloor in acht maanden tijd zeven kilo en had geen eetlust meer. De dokteren stonden voor een raadsel. Het ene na het andere onderzoek volgde. Uiteindelijk troffen de artsen een vreemd object in het spijsverteringskanaal aan: een gigantische haarbal.

De haarbal bleek tien bij vijftien centimeter groot te zijn. Naast deze grote haarbal vonden de doktoren een kleinere haarbal in de dunne darm. Het is slechts één van 88 verhalen over het zogenoemde Rapunzelsyndroom in een paper in het wetenschappelijke vakblad BMJ Case Reports.

Het sprookje

Het sprookje van Rapunzel gaat over een meisje, dat twaalf jaar lang door een heks wordt opgesloten in een hoge toren. De heks kan bij Rapunzel komen door aan het haar van het meisje naar boven te klimmen. Later slaagt Rapunzel er in om een prins naar boven te laten klimmen, waarna de heks het haar afknipt en het meisje wordt verbannen. Het sprookje was nooit erg bekend in Nederland, maar is door de Disney-film uit 2010 flink onder de aandacht gekomen.

Het Rapunzelsyndroom is een psychische aandoening, namelijk een zeldzame combinatie van trichotillomanie (overmatige aandrang om haren uit te trekken) en trichofagie (dwangmatig eten van haar). Het komt voornamelijk bij jonge meisjes voor. Zij plukken regelmatig hun haren uit en eten die op. Dit klinkt onschuldig, maar het gaat soms verder dan alleen de eigen haren. Er zijn gevallen bekend waarbij slachtoffers van het Rapunzelsyndroom de haren van klasgenootjes of ouders plukken en opeten. Al deze haartjes vormen samen een grote haarbal, die ergens in het lichaam ophoopt.

Aangezien 40% van de Rapunzels meisjes onder de leeftijd van tien jaar zijn, is het goed dat ouders het gedrag van hun kinderen in de gaten houden. Let goed op symptomen, zoals maagpijn en verminderde eetlust. Overigens is en blijft het Rapunzelsyndroom een zeldzame aandoening, dus je hoeft niet in de stress te schieten als je een haartje doorslikt. Een haartje maakt immers nog geen haarbal. Dit exemplaar zal in vrijwel alle gevallen het lichaam weer verlaten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd