Razendsnelle pulsar met recordbrekend staartje ontdekt

straalstroom

Wetenschappers hebben een wel heel bijzondere pulsar ontdekt. De pulsar beweegt zich niet alleen razendsnel voort, maar produceert ook een recordbrekende straalstroom. Met een lengte die bijna tien keer groter is dan de afstand tussen onze zon en de dichtstbijzijnde ster is het de langste straalstroom die ooit in de Melkweg is gespot.

De pulsar – een snel ronddraaiende neutronenster – beweegt zich met zo’n vier tot acht miljoen kilometer per uur door het heelal. Daarmee is het één van de snelste pulsars ooit geobserveerd.

WIST U DAT…

…onlangs een drievoudig stersysteem met pulsar ontdekt is? Het systeem daagt Einstein uit.

Maar dat is niet het enige wat deze pulsar bijzonder maakt. De neutronenster produceert ook een indrukwekkende straalstroom. “We hebben nog nooit een object gezien dat zo snel beweegt en ook nog eens een straalstroom produceert,” stelt onderzoeker Lucia Pavan. “Ter vergelijking: deze straalstroom is bijna tien keer langer dan de afstand tussen de zon en de dichtstbijzijnde ster.” De straalstroom is daarmee de langste straalstroom die ons in de Melkweg bekend is.

Opvallend is dat de straalstroom haaks staat op de pulsar. “We zien deze pulsar direct van het centrum van een supernovarestant vandaan bewegen,” legt onderzoeker Pol Bordas uit. “De vraag is, waarom wijst de straalstroom in de andere richting?” Onderzoeker Gerd Puehlhofer voegt toe: “Dat de pulsar de ene en de straalstroom de andere kant op gaat, wijst erop dat vreemde fysische verschijnselen kunnen optreden wanneer sterren ineenstorten.”

Bronmateriaal

"NASA's Chandra Sees Runaway Pulsar Firing an Extraordinary Jet" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / CXC / ISDC.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd