Reanimatie redt meer levens op tv dan in het echt

reanimatie

Reanimatie redt op tv in zeventig procent van de gevallen levens, in werkelijkheid ligt dat percentage aanzienlijk lager.

De onderzoekers bestudeerden afleveringen van Grey’s Anatomy en House die in 2010 en 2011 werden uitgezonden. In deze afleveringen werd 46 keer gereanimeerd. De onderzoekers keken hoeveel patiënten de reanimatie op korte termijn overleefden en hoeveel patiënten ook enige tijd daarna nog in leven waren. Ook keken ze onder meer naar de oorzaak van de hartstilstand en de achtergrond van de mensen die gereanimeerd werden.

Zeventig procent
Uit het onderzoek blijkt dat bijna zeventig procent van de patiënten die gereanimeerd werden op korte termijn gered werden. Dat is aanzienlijk meer dan in het echt: dan redt reanimatie in zo’n 37 procent van de gevallen levens. Ongeveer de helft van de gereanimeerde personages in de tv-series knapte weer zodanig op dat deze het ziekenhuis mochten verlaten. In het echt is dat slechts dertien procent.

Favoriete serie

Heb je een beetje extra zelfcontrole of moed nodig? Kijk herhalingen van je favoriete televisieserie, dat helpt echt, zo blijkt uit onderzoek.

Jong
Verder bleken de gereanimeerde tv-personages voornamelijk tussen de achttien en 65 jaar oud te zijn, terwijl in werkelijkheid bijna altijd 65-plussers gereanimeerd worden. Ook stellen de onderzoekers vast dat op tv herhaaldelijk op verkeerde wijze gereanimeerd wordt.

Tv-kennis
Waarom is dit onderzoek zo belangrijk? Uit eerder onderzoek blijkt dat bijna 42 procent van de volwassenen bekennen dat ze hun kennis over de menselijke gezondheid ontlenen aan de tv. Met dat in het achterhoofd is het aannemelijk dat veel mensen een verkeerd beeld hebben van hun overlevingskansen wanneer ze een hartstilstand krijgen en gereanimeerd moeten worden. “De meeste mensen weten niet hoe groot de kans is dat reanimatie hun leven kan redden en maken dus medische keuzes voor zichzelf en familieleden die gebaseerd zijn op verkeerde aannemingen,” stelt onderzoeker Susan Enguidanos.

“De resultaten van dit onderzoek benadrukken de behoefte die er is voor een verbeterde communicatie tussen de arts en patiënt en de behoefte aan het bespreken van de beslissingen waar je met betrekking tot je gezondheid voor kan komen te staan, zoals bijvoorbeeld reanimatie,” vertelt onderzoeker Jaclyn Portanova. “Zonder die besprekingen kunnen patiënten wel eens bouwen op verkeerde informatie die ze via de tv verworven hebben.”

Bronmateriaal

"CPR: Not Always a Lifesaver, But It Plays One on TV" - USC.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Rama (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd