Recensie: De singulariteit is nabij

Ieder achttien maanden verdubbelt de snelheid van een processor, voorspelde Gordon E. Moore in 1965. Deze beste man blijkt gelijk te hebben. Nog steeds explodeert de groei van processorkracht van computers. Een iPad 2 uit 2011 is even krachtig als een supercomputer uit 1994. Waar stopt de groei?

In het boek ‘De singulariteit is nabij’ gaat uitvinder en futurist Ray Kurzweil dieper in op de toekomst. Volgens Kurzweil is de singulariteit nabij. De singulariteit is het tijdperk dat de door mensen gecreëerde technologie ongeremd exponentiëel groeit. Kortom, de exponentiële groei van de snelheid van processoren zal nooit stoppen, of er moeten geen processoren meer zijn.

De singulariteit heeft grote gevolgen voor de mensheid. Zo kunnen wij bijvoorbeeld ons biologische lichaam verlaten en in een computer kruipen. Dit heeft als voordeel dat we niet ziek kunnen worden en ook niet dood kunnen gaan. Daarnaast kunnen we de capaciteit van ons eigen lichaam uitbreiden. Kurzweil denkt dat tegen het einde van deze eeuw het niet-biologische deel van onze intelligentie triljoen maal triljoenen keer sterker is dan de niet-versterkte menselijke intelligentie.

De singulariteit vormt een bijzonder hoogtepunt. De wereld blijft menselijk, maar wij mensen overstijgen onze biologische herkomst.

Klinkt nogal vergezocht, maar Kurzweil onderbouwt zijn visie in een dik boek met 768 bladzijden. Voor het eerst is het boek ‘De singulariteit is nabij’ in het Nederlands vertaald. Een mooie zet, want hierdoor kunnen heel veel Nederlanders en Belgen kennismaken met de visie van Ray Kurzweil.

Kurzweil geeft eerlijk toe dat hij niet kan zeggen wat mensen in de toekomst denken. Hij heeft namelijk ‘beperkte’ hersenen in vergelijking met de mens van de toekomst. Toch denkt Kurzweil dat het denken van de mensheid anno 2011 intelligent genoeg is om betekenisvolle inzichten te krijgen over de implicaties van de singulariteit.

Het boek staat vol met implicaties, zoals de gevolgen voor de menselijke levensduur, de gevolgen voor leren, de gevolgen voor werk en de gevolgen voor het menselijke brein. Daarnaast is er ruimte voor kritiek, want Kurzweil mijdt de confrontatie met criticasters niet.

Het is bijzonder om te zien hoe Kurzweil iedere theorie tot in de kleinste details uitwerkt. Daarnaast is het boek zeer prettig leesbaar, ook voor mensen die niet veel verstand hebben van technologie. Het oorspronkelijke Engelstalige boek had al een luchtige schrijfstijl, maar het is fijn om te zien dat Uitgeverij De Wereld en drs. J. A. Baijens met een eveneens prettig leesbare Nederlandse vertaling komen.

Wilt u ‘De Singulariteit is Nabij’ kopen? Ga dan naar de webwinkel van Bol.com!

Bronmateriaal

Geen

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd