Recensie: Het Insectenkookboek

De keuken van de toekomst krioelt van de insecten. Een nieuw kookboek laat u alvast kennis maken met de lekkerste recepten.

Salade met sprinkhanen zonder vleugeltjes en pootjes, minestrone met meelwormen en chocolademuffins met buffalowormen. Loopt het water u al in de mond?

Toekomst
Insecten hebben de toekomst in de keuken. Want zoals u wellicht weet, groeit de wereldbevolking snel en hebben we niet genoeg water en ruimte om die wereldbevolking alleen maar planten en vlees voor te blijven schotelen. Daar komt nog eens bij dat de manier waarop wij nu dieren en gewassen houden enorm slecht is voor het milieu: meststoffen brengen gevaarlijke broeikasgassen in de lucht. Insecten zijn een prachtig alternatief. Zo zijn er genoeg van. Per mens zijn er wereldwijd ongeveer 200 miljoen tot 2 miljard insecten terug te vinden. En het kweken van insecten is een stuk minder belastend voor het milieu dan de landbouw en veeteelt. En daar komt nog eens bij dat insecten heel gezond zijn. Ze bevatten bijvoorbeeld veel eiwitten.

Het Insectenkookboek is geschreven door Arnold van Huis, Henk van Gurp en Marcel Dicke. Het boek is een uitgave van Uitgeverij Atlas.
Op vakantie
Misschien heeft u er al wel eens over nagedacht om iets met insecten te koken. Of misschien heeft u (op vakantie) al wel eens insecten op. In een groot deel van de wereld horen ze namelijk gewoon in de keuken thuis en wordt er op markten volop in gehandeld. Alleen het westen is nog wat huiverig voor de kriebelende beestjes. Maar waarom eigenlijk? Want of u u er nu van bewust bent of niet: u eet al volop insecten. Het is heel aannemelijk dat in appelmoes, koffie en al die andere etenswaren die afkomstig zijn van gewassen die met insecten in aanraking komen, stukjes insecten terug te vinden zijn. Er is zelfs al wel eens onderzoek naar gedaan en daaruit bleek dat mensen gemiddeld – zonder het te weten – elk jaar zo’n 500 gram insecten binnenkregen.

Handige tips
In Nederland beginnen (amateur)koks, universiteiten en de voedingsindustrie de insecten nu ook te ontdekken. In ons landje kunt u bijvoorbeeld al sprinkhanen, meelwormen en buffalowormen voor consumptie kopen. Maar daarmee bent u natuurlijk nog niet klaar, want hoe bereidt u die dingen? En wat smaakt er lekker bij? Dat is het moment waarop Het Insectenkookboek dat mede dankzij de Wageningen University tot stand kwam, te hulp schiet. In het boek staan niet alleen recepten, maar ook handige tips. Zo is het bij het koken met sprinkhanen aan te raden om eerst de harde en scherpe vleugels en pootjes te verwijderen. Werkt u met levende insecten? Was en blancheer ze dan eerst. Natuurlijk hoeft u niet direct hele sprinkhanen te serveren. Begin eens door enkele insecten door een beslag of salade te gooien en bouw het rustig op.

Taco met sprinkhanen. Foto: William Neuheisel (cc via Flickr.com).

Verhalen
Behalve recepten en tips vinden we in het boek ook inspirerende verhalen van onder meer koks, onderzoekers, insectenkwekers, food designers, politici en kunstenaars. Ze spreken zich uit over insecten en erkennen stuk voor stuk dat de insecten de toekomst hebben. Maar de insecten moeten ook even geduld hebben. Topkok Pierre Wind zegt er bijvoorbeeld het volgende over: “In eerste instantie voelt het misschien excentriek, zo van ‘shit, wat is dit?’, maar als je vervolgens het verhaal achter insectenconsumptie hoort, moet je het wel serieus nemen. Als je ergens zebra op het menu ziet staan, moet je ook aan de dierentuin denken. Maar in veel landen worden ze gewoon gegeten. Begrijp je wat ik bedoel? Onze cultuur moet veranderen en dat heeft jaren nodig.” De auteurs en mensen die in het boek aan het woord komen, ontkennen geen moment dat insecten eten in beginsel misschien een beetje vreemd is. Ook benadrukken ze dat insecten vlees en groente niet overbodig gaan maken, maar hooguit gaan aanvullen. Van één ding zijn de schrijvers wel overtuigd: de grote doorbraak van het insect komt eraan.

Gefrituurde sprinkhanen. Foto: Thomas Schoch (cc via Flickr.com).
Lekker
En we moeten toegeven: alles wijst erop dat de schrijvers het bij het juiste eind hebben. De ontwikkelingen in de wereld – groeiende wereldbevolking, klimaatverandering, enzovoort – werken de opkomst van het insect in de hand. Maar of we er uiteindelijk daadwerkelijk in onze keukens mee aan de slag gaan? Laten we eerlijk zijn: niet klimaatverandering of watertekorten of een groeiende wereldbevolking is wat dat betreft doorslaggevend. Nee, wij gaan er alleen mee aan de slag als het ook lekker is. En al bladerend door het boek zijn er best wat aantrekkelijke recepten te vinden. Pikante sprinkhanenknabbels in een puntzakje bijvoorbeeld. Of kaneelkoekjes met stukjes buffalowormen. Of warme sprinkhanenspiesjes uit de oven. Of bugsy kaasstengels. Het is misschien even een drempel waar u overheen moet, maar de kans is groot dat u daarna verkocht bent, zo beweert onderzoeker Harmke Klunder in het boek. Zij bedacht de bugsy kaasstengel: kaasstengels met buffalo’s erin. “Voor insecten kun je me wakker maken,” zo stelt ze. En veel van haar vrienden zijn inmiddels ook overstag. Nu de rest van Nederland nog!

Wilt u het ook eens proberen? Het Insectenkookboek ligt sinds vorige week in de winkel en u kunt het hier direct bestellen.

Bronmateriaal

-
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door April Sorrow (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd