Recensie: De TED-methode (****)

Met enige jaloezie kijk ik regelmatig naar de beroemde TED-talks. De helderheid, de passie en het schijnbare gemak waarmee deze mensen hun verhaal doen, is bewonderenswaardig.

Stiekem zou ik dat ook wel willen kunnen. Maar het idee alleen al – op zo’n podium, voor zo’n grote groep mensen – bezorgt me serieuze zenuwen. En toch kon ik het boek ‘De TED-methode‘ – ‘De officiële TED-gids voor spreken in het openbaar – zag liggen, niet laten om het even open te slaan. Zou er dan toch een stappenplan zijn dat van iedereen zo’n succesvolle TED-spreker kan maken?

tedTED-niveau
Schrijver Chris Anderson – directeur van TED – maakt snel een einde aan die illusie. Er is geen vaste formule, zo benadrukt hij. Jammer, denk ik. Maar ik laat de moed nog niet helemaal zakken. En dat is maar goed ook. Want het boek staat boordevol tips en richtlijnen om een presentatie – of het nu een heuse TED-talk is of een presentatie op school of op je werk – naar het TED-niveau te tillen.

Idee
Op een aantrekkelijke en laagdrempelige manier laat Anderson zien hoe je dat precies doet. Het begint met een idee, zo stelt hij, dat de moeite waard is om te delen. Als je zo’n idee hebt, kun je een indrukwekkende toespraak houden. Een ‘idee’ is hierbij overigens een breed begrip. Het hoeft geen wetenschappelijke doorbraak of geniale uitvinding te zijn. Een idee is iets wat het wereldbeeld van anderen kan veranderen. En je spreekt van een indrukwekkende toespraak als het je lukt om dat idee in het hoofd van een ander te ‘planten’.

En dan verder
Heel concreet – en weer met heel veel TED-voorbeelden neemt Anderson de lezer aan de hand en vertelt hoe dat planten van zo’n idee in het hoofd van een ander precies in zijn werk gaat. Hoe krijg je een ‘klik’ met je publiek? Hoe bouw je een goede presentatie op? Welk lettertype kies je op het scherm achter je? Hoe bereid je jezelf voor? En wat doe je op het moment suprême aan? Alles komt aan bod en het is geen moment saai of langdradig.

Na het lezen van De TED-methode ben ik zeker geen TED-spreker, maar met deze insider-tips en tricks heb ik het idee dat ik dat – met enige inspanning – wel zou kunnen worden. Nu nog een publiek vinden dat naar mijn wereldbeeld veranderende idee luisteren wil. Iemand?

Bronmateriaal

De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Ryan Lash / TED.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd