Recent ontdekte planetoïde 2013 NE19 scheert langs de aarde

planetoide

Afgelopen nacht rond drie uur Nederlandse tijd scheerde een planetoïde die slechts enkele dagen geleden ontdekt werd, langs de aarde. De planetoïde is naar schatting net iets groter dan een voetbalveld, maar zorgde geen moment voor problemen.

De planetoïde – 2013 NE19 genoemd – werd op 15 juli ontdekt doordat deze zich richting de aarde haastte. Het moment waarop de planetoïde het dichtst bij de aarde in de buurt kwam, volgde enkele dagen later. Vannacht, rond drie uur Nederlandse tijd, was het zover.

Ver weg
Hoewel de planetoïde met een geschatte grootte van zo’n 130 meter best indrukwekkend is, maakten astronomen zich geen moment zorgen. Zelfs op het moment dat de steen zich het dichtst bij de aarde bevond, zat er nog zo’n 4,2 miljoen kilometer tussen de planetoïde en onze planeet.

Slooh Space Camera
Op het moment dat de planetoïde onze planeet naderde, had deze een snelheid van zo’n 28,6 kilometer per seconde. En dat maakte het lastig om deze te vereeuwigen. Maar de Slooh Space Camera deed een poging, hieronder het verslag.

Zoals gezegd werd de planetoïde pas recent ontdekt. Dat is niet zo heel vreemd. Naar schatting zijn er nog meer dan een miljoen planetoïden in de nabijheid van de aarde die we niet kennen. Velen daarvan zullen net als 2013 NE19 hooguit een keertje langs onze planeet scheren. Maar wellicht zijn er ook exemplaren die een gevaar vormen voor de aarde. Want ook al zijn planetoïden als 2013 NE19 relatief klein: als ze op aarde inslaan, kunnen ze toch nog voor een hoop ellende zorgen. Om zulke problemen tijdig aan te zien komen of misschien zelfs nog af te kunnen wenden, is het belangrijk dat planetoïden tijdig – en dus niet enkele dagen van te voren – ontdekt worden. Ruimteorganisaties als NASA werken hard om dat mogelijk te maken.

Bronmateriaal

"Slooh to Track Newly Discovered NearEarth Object 2013 NE19 as it Whips by Earth on its Close Approach" - Slooh Space Camera
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd