Record: ijskoude bruine dwerg ontdekt

Wetenschappers hebben met de Keck-telescoop een ijskoude bruine dwerg ontdekt. De ‘gefaalde ster’ met de naam J1458+1013B heeft een temperatuur van minder dan 100 graden Celsius. Dit betekent dat het object kouder is dan een vers kopje thee. De bruine dwerg is niet alleen het koudste exemplaar ooit gevonden, maar is tevens de zwakste bruine dwerg ooit gespot. Het hemellichaam is zes tot vijftien keer zwaarder dan de planeet Jupiter.

Bruine dwergen zijn mislukte sterren: ze ontstaan net als echte sterren, alleen vindt er geen fusie van waterstofkernen plaats. Toch kunnen deze objecten geen planeten genoemd worden. Bruine dwergen zien er van binnen namelijk anders uit dan planeten. Daarom vallen tussen wal en schip: het zijn geen planeten én geen sterren.

Bruine dwergen worden ingedeeld in verschillende categorieën. De koudste bruine dwergen tot nu toe zijn te vinden in de spectrale klasse ‘T’. Toch is er een theoretische klasse ‘Y’ voor bruine dwergen kouder dan 225 graden Celsius. J1458+1013B is de eerste bruine dwerg in deze categorie met een temperatuur van 97 graden Celsius (~40 graden Celsius). Wetenschappers denken dat de gevonden bruine dwerg meer planeetachtige eigenschappen heeft dan sterachtige kenmerken.

Een bijzondere ontdekking! Wellicht leren we dankzij deze bruine dwerg meer over de verschillende overgangsvormen van planeet naar ster

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd