Record: studenten fietsen 78,8 km per uur op Nederlandse snelweg

fiets

De door studenten van de TU Delft ontwikkelde fiets Velox3 mag een record op zijn naam schrijven. De fiets – met daarop Sebastiaan Bowier – zette op de A31 een snelheid van 78,8 kilometer per uur neer. Zo hard reed een fiets op Hollands asfalt nog nooit.

De recordpoging is nog maar het begin. In september is het tijd voor het echte werk. De studenten die de Velox3 bouwden en twee razendsnelle fietsers – waaronder Bowier – reizen dan af naar de woestijn van Nevada. En ze hebben een duidelijk doel voor ogen. Daar in de woestijn willen ze het wereldrecord dat op 133 kilometer per uur staat, verbreken.

Hoopgevend
Het ritje op de A31 is wat dat betreft hoopgevend. “We zijn tevreden, al hadden we wel wat last van een stevige zijwind,” vertelt teamleider Wouter Lion. “Het was in ieder geval een uitstekende voorbereiding voor onze aanval op het wereldrecord.”

foto-fietsVelox3
Het is niet voor het eerst dat studenten van de TU Delft proberen om het wereldrecord te verbreken. Vorig jaar reden ze met een andere fiets al met een snelheid van bijna 129 kilometer per uur door de Amerikaanse woestijn. Een prachtprestatie, maar geen wereldrecord. Dat hopen de studenten dit jaar met een nieuwe fiets – de Velox3 – wel neer te zetten. “We hebben enkele teamleden drie maanden lang in de windtunnelfaciliteit opgesloten om tot een zeer aerodynamisch ontwerp te komen,” zo vertelde Lion Scientias.nl eerder dit jaar. “Daarmee hebben we ten opzichte van vorig jaar een winst van vijftien procent weten te behalen: de fiets ondervindt dus vijftien procent minder luchtweerstand dan de fiets waarmee het vorige team vorig jaar die topprestatie van bijna 129 kilometer per uur neerzette. Daarnaast hebben we voor een ander type band gekozen (…) Ook hebben we de aandrijving naar het achterwiel gebracht. Daardoor is de fiets stabieler. Bovendien bevindt de aandrijflijn zich niet langer tussen de benen van de fietser. Dat is niet alleen prettiger voor de fietser, maar betekent ook dat we de fiets smaller kunnen maken en dat verkleint de luchtweerstand weer.”

De fietsers
Terwijl de studenten van de TU Delft aan de fiets sleutelden, ontfermden studenten van de VU Amsterdam zich over de fietsers die het wereldrecord straks moeten gaan verbeteren: Sebastiaan Bowier en Wil Baselmans. Onder toeziend oog van studenten bewegingswetenschappen aan de VU trainen deze zo’n vijftien tot twintig uur per week. “We monitoren de sporters heel goed,” zo vertelde VU-student Catherine van der Lande ons. “Daarvoor gebruiken we onder meer een online trainingsprogramma dat registreert waar de fietsers geweest zijn, hoe hun hartslag tijdens de training veranderde, enzovoort. Ook maken we dit jaar tijdens de training voor het eerst gebruik van vermogensmeters. Deze laten zien hoe hard de fietser trapt.” Behalve de prestaties van de fietsers wordt ook hun gezondheid goed in de gaten gehouden.

Of het wereldrecord straks daadwerkelijk verpulverd wordt? Dat is lastig te voorspellen, vindt Lion. “Voor het wereldrecord moet alles kloppen: het weer, de fiets en de fietser. Het weer hebben we niet in de hand, maar de rest moeten wij top maken.” En op papier is het top. “Natuurlijk hebben we de nodige computersimulaties uitgevoerd en daaruit blijkt dat we op papier een grote kans hebben om boven de 133 kilometer per uur uit te komen. Maar ja, we moeten dat nog wel waar zien te maken.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd