Recordbrekend lange bliksemflits meet 321(!) kilometer

Tot die conclusie komen onderzoekers. Ze wijzen direct nog een record aan: de langst durende bliksemflits die ooit is gedetecteerd.

Een groep onderzoekers heeft in opdracht van de World Meteorological Organization (WMO) onderzoek gedaan naar bliksem wereldwijd en twee recordbrekende gebeurtenissen aangewezen. Eén in de VS. En één in Frankrijk.

Primeur
Beide gebeurtenissen zijn opgenomen in de officiële WMO Archive of Weather and Climate Extremes. Een primeur. Het is namelijk voor het eerst dat hierin bliksemschichten zijn opgenomen. Eerder waren in het WMO Archive of Weather and Climate Extremes alleen records zoals extreme temperaturen, extreme regenval en extreme windsnelheden opgenomen. Maar dankzij nieuwe – betere – technieken om bliksemschichten te monitoren, zijn onderzoekers nu in staat ook extreme bliksemschichten te detecteren en recordbrekende exemplaren aan te wijzen.

WIST JE DAT…

…onderzoekers recent hebben aangetoond hoe bliksem ontstaat? Door kosmische deeltjes en hagel.

Oklahoma
Het eerste recordbrekende exemplaar ontstond op 20 juni 2007, boven Oklahoma. Het gaat om de langste bliksemschicht die ooit is gedetecteerd. Deze bliksemschicht was maar liefst 321 kilometer lang.

Frankrijk
De tweede recordbrekende bliksemflits ontstond op 30 augustus 2012 in Zuid-Frankrijk. Deze bliksemflits duurde recordbrekend lang: maar liefst 7,74 seconden.

Volgens onderzoeker Randall Cerveny kunnen we uit de recordbrekende bliksemschichten een belangrijke les trekken. “Bliksemschichten kunnen vanaf de storm waar ze uit voorkomen enorme afstanden afleggen. Het beste advies: ga naar binnen als het dondert.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd