Recordhouders in de natuur

Wij mensen slikken zwaarden van 25 kilo, rennen blootsvoets over ijs en laten ons hele lichaam meerdere malen tatoeëren om in het Guinness Book of World Records te komen. In de natuur doen ze daar minder moeite voor; dieren en planten rollen het boek met diverse wonderlijke records moeiteloos binnen.

Klein
De kleinste nog in leven zijnde hond is een vrouwtje en draagt de naam Heaven Sent Brandy. De chihuahua meet van de neus tot het puntje van de staart 15,2 centimeter. Daarmee is de chihuahua kleiner dan de langste duizendpoot. Dit exemplaar telt namelijk 38,7 centimeter. Ook qua het aantal poten moet de chihuahua het afleggen: de duizendpoot heeft er 256. Op al die poten en centimeters is de kleinste aap ter wereld waarschijnlijk ook jaloers; de dwergzijdeaap (zie foto hiernaast) weegt zo’n 119 gram en wordt veelal niet langer dan 136 millimeter (exclusief staart). Onderschat dit kleintje echter niet: hij kan tot wel vijf meter hoog springen!

Schrokken
Het record voor het snelst naar binnen werken van een prooi staat op naam van de stermol. Gemiddeld heeft het dier 230 milliseconden nodig om een prooi te pakken en naar binnen te werken. De snelste stermol ooit deed het echter binnen 120 milliseconden. Maar er zijn meer lekkerbekjes in de natuur te vinden. De rups van de Noord-Amerikaanse nachtvlinder bijvoorbeeld. Dit is naar schatting de grootste eter uit het dierenrijk. Het rupsje kan wel tot 86.000 keer zijn eigen lichaamsgewicht verorberen. Even ter vergelijking: een baby van 3,2 kilo zou dan 27,3 ton voedsel naar binnen moeten werken.

Lichaamsdelen
Andere planten en dieren weten de aandacht met een specifiek deel van hun lichaam op zich te richten. De blauwe vinvis bijvoorbeeld. Dit dier heeft de grootste neus van alle dieren: zijn reukorgaan is maar liefst vijf meter lang en vormt 33 procent van zijn totale lichaamslengte. De potvis heeft het zwaarste brein: negen kilo schoon aan de haak.

Van verre
Er zijn ook dieren die je van verre al kunt waarnemen. Het meest stinkende dier bijvoorbeeld: de gestreepte skunk. Zodra hij zich bedreigd voelt, komt er een vieze substantie uit zijn achterwerk. Het goedje is nogal sterk en zelfs verdund kun je de geur niet missen. Stel je zou een theelepeltje van dit geurtje in een olympisch zwembad gooien dan nog is het onvoldoende verdund en ruik je het nog steeds. Ook de brulaap zul je niet zo snel over het hoofd zien. Dit keer niet vanwege de stank, maar – zoals de naam al doet vermoeden – vanwege het lawaai. Zijn geluid is op een afstand van vijf kilometer nog te horen.

Zwaar op de maag
De allerzwaarste appel werd in 2005 geregistreerd. Het fruithapje woog maar liefst 1,849 kilo. Indrukwekkend, maar nog niets vergeleken met de grootste citroen ooit. Deze werd twee jaar eerder met een gewicht van 5,265 kilo als recordhouder genoteerd. Maar er is meer. Een bloemkool van 24,6 kilo, een pompoen van 681,3 kilo en een komkommer van 12,4 kilo bijvoorbeeld.

Slaapkop
Niet alle dieren zijn even wakker. Zo blijft de uinta grondeekhoorn van juli tot en met maart in een diepe zomerslaap. De parrygrondeekhoorn doet hetzelfde, maar dan in de winter. Met negen maanden slaap per jaar mogen zij zich echte recordhouders in de categorie slaperigste zoogdieren weten. Maar ook de koalabeer kan er wat van. Dit dier slaapt gemiddeld achttien uur per dag en mag zich het slaperigste buideldier noemen.

Kunt u er geen genoeg van krijgen? Houd Scientias dan ook op Tweede Paasdag in de gaten. Dan trakteren we u namelijk op nog veel meer bijzondere en verwonderlijke records. Dit keer staan ze echter niet op naam van dieren of planten, maar gaat Moeder Aarde er met de eer vandoor.

Bronmateriaal

Guinness Book of World Records

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd