Red de Australische beesten; neem een huisdier

 BIOLOGIE  Een bekende Australische vleermuis staat op het punt van uitsterven. Als de zogenaamde Christmas Island Pipistrelle-vleermuis uitsterft, is het de 23ste soort die in 200 jaar van het continent verdwijnt. Professor Mike Archer aan de universiteit van New South Wales heeft een idee: neem een Australisch dier als huisdier.

Van alle dieren die de afgelopen 200 jaar wereldwijd zijn uitgestorven, leefde de helft in Australië. De lijst met bedreigde Australische dieren wordt met de dag langer. Om dit tegen te gaan lijkt het Archer een goed idee om een bedreigd Australisch dier als huisdier te nemen. “Dieren die dicht bij de mens komen, sterven nooit uit”, vertelt Archer. “Als iets je dierbaar is en je hebt er een emotionele band mee, verdwijnt het niet.”

Een voorbeeld zijn de regenboogvissen. Deze vissoort stierf in 1987 bijna uit. Tegenwoordig is de regenboosvis een geliefde aquariumbewoner. Fans halen het dier uit de meren van Queensland en starten hun eigen fokprogramma’s. Door deze maatregel blijft de regenboosvis nog een tijd bestaan.

Momenteel onderzoekt een Australische overheidsorganisatie of de gevlekte buidelmarter geschikt is om als huisdier te nemen. Dit Tasmaanse roofbuideldier is een bedreigde diersoort. Er zijn natuurlijk wel enkele voorwaarden: is het dier tam genoeg om toe te laten in bewoonbare gebieden? De gevlekte buidelmarter is namelijk een roofdier. “En natuurlijk houden we rekening met het welzijn van het dier”, vertelt Rosalie Chapple, professor aan de universiteit van New South Wales.

Toch is de vraag of het zo goed is om Australiërs op te zadelen met nog meer huisdieren. Alleen al in de Australische staat New South Wales worden jaarlijks 63.000 honden en katten in de steek gelaten. Maar misschien is de gevlekte buidelmarter iets voor Europeanen?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd