Regen nodig? Een ‘aangeklede’ laserstraal kan het regelen!

wolken

Wanneer we het in de toekomst willen laten regenen of de bliksem willen afleiden, richten we wellicht gewoon een laserstraal op de lucht. Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit hebben namelijk een nieuwe manier ontwikkeld om een laserstraal tot grote hoogte te laten reiken en zo regen te creëren of bliksem af te leiden.

Om ervoor te zorgen dat water in de wolken condenseert of dat die wolken bliksem gaan produceren, moeten we ons richten op geladen deeltjes in die wolken. Door die met de juiste laser te stimuleren, kunnen we wolken aanzetten om het te laten regenen of bliksemen. Op papier misschien een effectief plan. Maar in de praktijk is het lastig gebleken. Want laserstralen kunnen zich over grote afstanden verplaatsen, maar: “Wanneer een laserstraal intens genoeg wordt, gaat deze zich anders gedragen,” vertelt onderzoeker Matthew Mills. “Hij stort ineen.”

WIST U DAT…

Aangekleed
Maar nu hebben de onderzoekers iets bedacht om te voorkomen dat de laserstraal vroegtijdig het loodje legt. Ze ‘kleedden de laserstraal aan’. Door de zeer intense laserstraal te omringen door een minder intense laserstraal kan deze langer standhouden. “Aangezien we met onze methode controle hebben over de lengte van een filament (de binnenste laserbundel, red.), kunnen we de omstandigheden die nodig zijn voor een regenstorm op grote afstand creëren,” vertelt Mills. “Uiteindelijk kun je zo de regen en bliksem in een groot gebied regelen.” Onderzoeker Demetrios Christodoulides voegt toe: “Dit onderzoek kan uiteindelijk leiden tot bijzonder lange optisch geïnduceerde filamenten of plasmakanalen die onder normale omstandigheden onmogelijk gecreëerd kunnen worden.”

Vijftig meter
De onderzoekers zijn er in het lab al in geslaagd om een filament te verlengen van 20 centimeter naar twee meter. Op het moment proberen ze deze nog langer te maken. Uiteindelijk hopen ze toch zeker een meter of vijftig te kunnen halen.

De lange laserstralen kunnen gebruikt worden om regen te creëren. Maar ook als bliksemafleider. Wanneer een filament door de lucht reist, laat deze een plasmakanaal achter. Die kanalen vormen de weg van de minste weerstand en zijn dus aantrekkelijk voor bliksem. Door deze kanalen te creëren, kan de bliksem worden afgeleid.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd