Droge plekken zien sneller regenval

20120914-135641.jpg

Regen blijkt veel vaker te vallen in droge gebieden dan in natte. Die conclusie trekken wetenschappers van de VU. De bevindingen staan haaks op wat we al wisten over regenval.

Voorheen dachten wetenschappers dat regen juist vooral ontstond op toch al natte plekken. Dat blijkt niet juist te zijn, vertelt onderzoeker en hydroloog Richard de Jeu aan Scientias.nl. “Klimatologen weten al langer dat bodemvocht invloed heeft op de regenval, maar hoe groot die invloed precies is was nooit duidelijk. In de huidige modellen kwam het er altijd op uit dat het vaker regende in natte gebieden, maar dat blijkt juist andersom zo te zijn. Dat kwam wel even als een verrassing.”

Bodemvocht
De wetenschappers van de VU keken naar nieuw ontwikkelde satellietbeelden en zagen de invloed van bodemvocht op regenvorming. De Jeu: “Wanneer de grond heel droog is, wordt de lucht boven de grond sneller opgewarmd. Dat betekent dat er sneller wolken ontstaan boven droge grond. Meer regenval dus.”

Wist u dat…

…door te weinig regen oude beschavingen ten onder gingen?

Modellen aanpassen
Het onderzoek zou betekenen dat we onze bekende klimatologische modellen opnieuw tegen het licht moeten houden. “Het onderzoek kan uitwijzen dat we mogelijk verkeerd hebben gekeken naar weersvoorspellingen op de lange termijn. Onze volgende stap is dus hoe erg het zou zijn als we de modellen aan moeten passen.”

Menselijke invloed
Volgens De Jeu kan het onderzoek ook licht werpen op de invloed van de mens op het klimaat. “Als er meer mensen op de wereld komen, en we gaan grote gebieden irrigeren of er moerassen aanleggen, weten we nu dus dat dat van invloed kan zijn op de regenval.”

De wetenschappers gebruikten voor het onderzoek relatief nieuwe data, die door satellieten van NASA en ESA werden gemaakt. De VU heeft een flinke bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van die datasets.

Bronmateriaal

"Regen valt vaker op droge dan op vochtige gebieden" - VU.nl
De fotograaf van deze foto is onbekend (cc via Public-Domain-Images.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd