Regendans 2.0: laserstralen

De oude mens probeerde met behulp van frivole dansen de regen als het ware uit de lucht te trekken. De moderne mens pakt het anders aan. Wetenschappers zijn erin geslaagd met behulp van een laser wolken te creëren. Wellicht kunnen we regen zo binnenkort waar en wanneer we willen ‘bestellen’.

De mens experimenteert al eeuwen om ervoor te zorgen dat er meer regen valt. De meest effectieve manier totnogtoe is het aanbrengen van bepaalde kristallen in de lucht. De kristallen moedigen waterdruppels aan om zich rond hen te verzamelen, waarna het geheel als regen naar beneden komt zetten. En dat werkt, maar lang niet zo goed en constant als de wetenschap zou willen.

Laser
De Duitse onderzoekers probeerden daarom in hun laboratorium iets heel anders. Ze zetten een laser in een zeer koude kamer (-24 graden Celsius) en lieten deze extreem korte pulsen van infrarood licht afgeven. Direct ontstonden in het kielzog van de pulsen lineaire wolkjes. Deze waren vergelijkbaar met de wolkjes die achterblijven wanneer een vliegtuig is gepasseerd.

Zaadjes
Volgens onderzoeker Jérôme Kasparian verwijdert de laser de elektronen van de atomen die in de lucht zitten, waardoor hydroxylgroepen ontstaan. Deze groepen, bestaande uit een zuurstof- en waterstofatoom zetten zwavel en stikstof om in deeltjes. Deze deeltjes blijken zich als zaadjes te gedragen; er groeit een waterdruppel uit.

Het werkt
De onderzoekers deden direct na het experiment metingen en ontdekten dat de hoeveelheid gecondenseerde waterdruppeltjes in de kamer met de helft was toegenomen. In de wolkjes was het volume van gecondenseerd water zelfs met een honderdvoud gestegen.

Berlijn
Om te bewijzen dat de techniek ook buiten het laboratorium werkt, herhaalde Kasparian het experiment in de open lucht boven Berlijn. De laser werd geactiveerd en de stralen gingen de lucht in. Met het blote oog was er niets te zien. Toch was er wel iets veranderd. De dichtheid en de vorm van waterdruppels was nadat de laser actief was geworden enorm toegenomen.

Kasparian gaat de laser de komende tijd optimaliseren. Er wordt geëxperimenteerd met verschillende golflengtes, de focus en de duur van de pulsen. Uiteindelijk moet dat druppels opleveren die groot genoeg zijn om als regen naar beneden te komen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd