‘Regeneratie kan verlamming behandelbaar maken’

Wetenschappers zijn erin geslaagd om de beschadigde rugwervel van een jonge muis zover te krijgen dat deze zichzelf regenereert. De onderzoekers schakelden een enzym dat de groei van nieuwe cellen hindert uit en stimuleerden zo het ontstaan van nieuwe zenuwcellen rondom de rugwervel. De aanpak is veelbelovend, maar staat nog in de kinderschoenen.

Het experiment volgt op verschillende andere proeven waarin wetenschappers zenuwen met succes lieten regenereren. Een tijdje geleden wisten ze op soortgelijke manier nog zenuwcellen te laten groeien die in theorie blinden het zicht terug zouden kunnen geven.

Wij kunnen het ook
Vrijwel alle proeven worden tot op de dag van vandaag op dieren uitgevoerd, maar vaststaat dat ook de mens tot regeneratie in staat is. We worden geboren met de mogelijkheid om zelf nieuwe zenuwcellen te laten groeien, maar die vaardigheid neemt naarmate we ouder worden af.

Functie
In dit onderzoek probeerden wetenschappers de groei van zenuwcellen bij jonge muizen te stimuleren. Ze deden dat door het stofje PTEN af te remmen. Dit stofje vertraagt de groei van nieuwe zenuwcellen. Uit nader onderzoek moet blijken of de onderzoekers in staat zijn om op deze manier ook de functie van de rugwervel te herstellen.

Mogelijk
“Tot nu toe was zo’n sterke regeneratie van de zenuwen in de rugwervel onmogelijk,” vertelt onderzoeker Oswald Steward. “Verlamming en het verlies van functies in de rugwervel wordt gezien als onbehandelbaar, maar onze studie wijst erop dat er een behandeling mogelijk is.”

Uit nader onderzoek moet duidelijk worden of de methode niet alleen jonge, maar ook oudere muizen kan helpen. Bovendien moet blijken of deze behandeling ook bij mensen aan kan slaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd