Regenwouden Amazone kunnen tegen een stootje

De regenwouden in het Amazonegebied zijn niet ingekrompen of gegroeid door de grote droogte in 2005. Dit blijkt uit een nieuwe studie van NASA. Dit is een andere conclusie dan in het rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change staat.

“We vonden geen verschil in de groenheid tussen droge en natte jaren”, vertelt Arinda Samanta van de Boston universiteit. “Waarschijnlijk gaan regenwouden beter om met droogte dan wij voorheen dachten.”

Het onderzoek maakte gebruik van data van het afgelopen decennium van de NASA MODIS satelliet.

Een studie in 2007 beweerde nog dat regenwouden door droogte uitdijen, omdat de zon dan een grotere rol vervult. De nieuwe studie beweert dat deze conclusie niet klopt. Ook de conclusie van de IPCC (gebaseerd op een studie van het World Wildlife Fund) – dat veertig procent van de Amazoniaanse bossen verdwijnt en wordt ingeruild voor savannes als het iets minder regent – lijkt niet correct te zijn.

“Onze resultaten tonen aan dat de regenwouden niet zo gevoelig zijn voor minder regen”, vertelt auteur Sangram Ganguly van het NASA Ames onderzoekscentrum. “De manier waarop het World Wildlife Fund de veertig procent berekende is niet correct”, aldus klimaatwetenschapper Dr. Jose Marengo, lid van het IPCC.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd