Resten van atelier uit de prehistorie ontdekt

Wetenschappers hebben de restanten van een 100.000 jaar oud atelier met alle spullen om kunst te vervaardigen, ontdekt.

De onderzoekers stuitten aan de Zuid-Afrikaanse kust onder meer op twee schelpen die gevuld waren met oker. Ook werden er andere gereedschappen aangetroffen. Onder meer botten, slijpstenen en houtskool.

Functie
De vondst werd al in 2008 gedaan, maar nu pas is deze volledig geanalyseerd. En dat levert opvallende conclusies op, zo blijkt wel uit een artikel in het wetenschappelijke blad Science. De onderzoekers ontdekten bijvoorbeeld hoe de kleurstof geproduceerd werd. Ook werd achterhaald welke functie de gereedschappen vervulden.

Poeder
Het pigment werd met behulp van stenen tot een fijn poeder gemaakt en vervolgens werd er houtskool, verwarmd en fijngestampt bot, fijne stukjes steen en een vloeibare stof aan toegevoegd. Dat werd in de schelpen gedaan en geroerd. Een bot diende als penseel.

De gereedschappen die werden aangetroffen. Foto: via Science.org

Planning
Het was een hele operatie. De vondst bewijst dat mensen 100.000 jaar geleden al in staat waren om vooruit te denken en zaken te plannen. Bijvoorbeeld door de verf alvast te maken voor als ze later iets wilden tekenen. De verf werd in de schelpen opgeslagen. Ook bewijst het dat de oude mensen heel wat van chemische processen afwisten.

Of de verf echt gebruikt werd om kunst te vervaardigen, is overigens onduidelijk. Wetenschappers gaan er wel vanuit, maar sluiten andere functies niet uit. Zo is het ook mogelijk dat de substantie werd benut om de huid te beschermen. Oker zorgt ervoor dat muggen afstand houden.

Bronmateriaal

"An ancient art studio found in cave in Africa" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de site Sciencemag.org).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd