Resten van oudste vingernagels ontdekt

Wetenschappers hebben bewijzen van de oudste vingernagels teruggevonden. De nagels zijn 55,8 miljoen jaar oud.

De nagels maakten miljoenen jaren geleden deel uit van het lijfje van de Teilhardina brandti. De primaat was klein: slechts 15 centimeter lang. Het dier leefde in bomen.

Klein
De nagels lijken nog niet erg op onze vingernagels. Ze zijn heel erg klein en doen nog sterk denken aan klauwen. “Hoewel we niet zeker weten wat de functie van nagels in primaten was, lijkt het erop dat ze nagels in de bomen ontwikkelden,” legt onderzoeker Jonathan Bloch uit. Mogelijk ontstonden de eerste ‘menselijke’ nagels om dieren in staat te stellen om kleine vruchten te pakken.

WIST U DAT…

Plat
“Ze (de nagels, red.) hebben niet precies dezelfde vorm als onze nagels. Ze zijn plat, net als die van ons, maar ze zijn langer.” Toch zijn de onderzoekers ervan overtuigd dat de menselijke nagel afstamt van deze kleine nageltjes.

Voelen
En dat is zeker verrassend. Wetenschappers dachten altijd dat de vingernagels die wij mensen tegenwoordig hebben voor het eerst ontstonden bij grotere primaten. Maar blijkbaar was een klein aapje de eerste die mensachtige nagels ontwikkelde. De onderzoekers hopen door hun ontdekking meer te weten te komen over het ontstaan van de menselijke nagel. Maar daar blijft het niet bij: met de nagel ontstonden namelijk nog andere belangrijke onderdelen van het lichaam. Bijvoorbeeld vingers die de lichtste aanraking al voelden.

De foto hierboven laat het botje uit de bovenkant van de ‘vinger’ van de T. brandti zien. Op de bovenkant van het bot zou een vingernagel hebben gezeten. Het is het alleroudste bewijs van een primaat met vingernagels.

Bronmateriaal

"World's first fingernails: tiny and sturdy" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Zachary Randall / Florida Museum of Natural History.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd