Restjes van stervende ster komen – voor heel even – tot leven

nevel

ESA’s XMM-Newton heeft een prachtige foto gemaakt van de restjes van een stervende ster die – heel verrassend – weer tot leven komen.

Op de foto zie je de planetaire nevel Abell 78. In het hart van de nevel bevindt zich een stervende ster. De ster is door zijn brandstof heen en onder zijn eigen gewicht ineengestort. In het laatste stadium van zijn leven heeft de ster zijn buitenste lagen afgestoten en deze vormen nu deze planetaire nevel.

Wat deze planetaire nevel zo bijzonder maakt, is dat deze ‘leeft’. De buitenste lagen van de ster hebben zo’n grote dichtheid gekregen dat de fusie van helium – die in de ster gestopt was – in deze nevel weer verder gaat. Tot op heden zijn nog maar een handvol van deze ‘herboren sterren‘ ontdekt.

Door de hernieuwde nucleaire activiteit ontstaat in de nevel een krachtige wind die nog meer materiaal wegduwt. De interactie tussen deze en andere winden zorgt ervoor dat het gas enorm opwarmt en zo goed te zien is op beelden van röntgenobservatorium XMM-Newton. Door deze beelden te combineren met beelden gemaakt in zichtbaar licht ontstond het fraaie beeld dat je hierboven ziet.

Bronmateriaal

"Born-again planetary nebula" - ESA.int
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / XMM-Newton / J.A. Toalá et al. 2015.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd