Reuzeninktvissen vormen één grote familie die de hele wereld over reist

reuzeninktvis

Nieuw onderzoek toont aan dat alle reuzeninktvissen wereldwijd tot één soort behoren en dat er dus niet – zoals eerder werd gedacht – 21 soorten reuzeninktvissen zijn. Ook wijst het onderzoek erop dat de reuzeninktvissen echte globetrotters zijn.

Reuzeninktvissen spreken tot de verbeelding. Ze kunnen tot wel dertien meter lang worden en schitteren in verschillende mythes, waarin ze ook wel aangeduid worden als ‘kraken’. Maar hoewel zich over deze inktvissen genoeg verhalen de ronde doen, weten we wetenschappelijk gezien eigenlijk heel weinig van ze. Een nieuw onderzoek brengt daar nu verandering in.

Foto: via AUSSMC.
Foto: via AUSSMC.
Eén soort
De onderzoeker bestudeerden de genen van de reuzeninktvis en dat levert opvallende resultaten op. “Simpelgezegd hebben we ontdekt dat ongeacht waar ter wereld je de reuzeninktvis ook aantreft, deze behoort tot één grote populatie,” vertelt onderzoeker Tom Gilbert. “Dat betekent dat vrijwel zeker is dat er maar één soort reuzeninktvis is.” En dat staat haaks op andere onderzoeken die erop wezen dat er meerdere – tot wel 21 – verschillende soorten reuzeninktvissen waren.

De wereld over
Maar dat is niet de enige opvallende conclusie. Het onderzoek wijst er namelijk ook op dat de reuzeninktvissen de hele wereld over reizen en dat reuzeninktvissen van de ene kant van de wereld paren met exemplaren aan de andere kant van de wereld. Hoe dat precies in zijn werk gaat? De onderzoekers hebben geen idee. Volwassen reuzeninktvissen leven op grote diepte en waarnemen hoe ze leven en paren is tot op heden onmogelijk gebleken. Wat we wel weten, is dat jonge reuzeninktvissen in ondiepere wateren leven. “We speculeren dat reuzeninktvissen op grote diepte paren en dat de jongen – als eitjes of als larven – naar het oppervlak drijven en worden meegevoerd door de stroming van het water.” Pas als ze groot en zwaar genoeg zijn om naar beneden te zakken, vestigen ze zich op één plek. “Waar ze zich op dat moment bevinden, duiken ze naar beneden en dan begint de cyclus opnieuw.” De reuzeninktvis paart en de jongen drijven weer naar het oppervlak.

De onderzoekers baseren hun conclusies op een grootschalig onderzoek. Ze verzamelden resten van reuzeninktvissen wereldwijd en analyseerden deze. Het volledige onderzoek naar de reuzeninktvissen is terug te vinden in het blad Proceedings of the Royal Society B.

Bronmateriaal

"Mitochondrial genome diversity and population structure of the giant squid Architeuthis: genetics sheds new light on one of the most enigmatic marine species" - Royalsocietypublishing.org
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van het Long Marine Lab, Monterey Bay, California.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd