reuzenpanda

Dankzij onderzoekers die vijf reuzenpanda’s van zenders voorzagen, weten we nu eindelijk wat de dieren allemaal uitspoken in het wild. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat panda’s mogelijk toch geen einzelgängers zijn.

De onderzoekers vingen vijf reuzenpanda’s die in een natuurreservaat in het zuidwesten van China leefden. Elke panda kreeg een zender mee en werd vervolgens tussen 2010 en 2012 in de gaten gehouden. Het onderzoek geeft meer inzicht in de bewegingen van de panda en de wijze waarop panda’s de interactie met elkaar aangaan.

Gezellig samen
De resultaten zijn opvallend. Zo blijken de panda’s – die te boek staan als solitaire dieren – elkaar zo af en toe gezellig op te zoeken. Drie van de vijf onderzochte panda’s bevonden zich in de herfst – en dus buiten het paarseizoen – enkele weken op rij in hetzelfde deel van het Chinese bos. “We zagen dat ze zich op dezelfde locatie bevonden, iets wat we nooit verwacht hadden, zeker niet gedurende zo’n lange periode en in deze tijd van het jaar,” vertelt onderzoeker Vanessa Hull. Mogelijk zijn de panda’s niet zo op zichzelf als werd gedacht.

WIST JE DAT…
…onderzoekers de panda onder meer met behulp van speciale flesvoeding voor panda’s proberen te redden?

Groter gebied
Verder blijkt uit het onderzoek dat de mannelijke panda een groter gebied bestrijkt dan de vrouwtjes. Mogelijk legt hij grotere afstanden af om de vrouwtjes in de omgeving eens te bekijken en die vrouwtjes te laten weten dat hij er is door op diverse plekken zijn geur achter te laten.

Kerngebied
Ook geeft het onderzoek meer inzicht in de wijze waarop de panda zich voedt. Veel wilde dieren hebben een zogenoemd ‘kerngebied’. Ze keren frequent naar dat gebied terug en verdedigen het ook. Panda’s blijken maar liefst twintig tot dertig van zulke gebieden te hebben. “Ze gaan ergens zitten, eten het gebied leeg en moeten dan verder naar de volgende plek,” stelt Hull.

De onderzoeksresultaten kunnen wellicht gebruikt worden om de panda nog beter te beschermen. Hoewel het aantal panda’s in China – door de maatregelen van de Chinese overheid – gestaag groeit, worden panda’s nog steeds bedreigd door onder meer klimaatverandering en versplintering van hun leefgebied.