Rijverbod na het kijken van een 3D-film?

Wanneer mensen een paar glazen wijn of flesjes bier hebben gedronken, dan mogen ze niet meer naar huis rijden. Maar is dat eigenlijk wel zo eerlijk? Volgens hoogleraar Jelte Bos van de Vrije Universiteit Amsterdam zijn mensen na het kijken van een 3D-film mogelijk instabieler dan na het drinken van een paar biertjes. Tijd voor een rijverbod?

Evenwichtsklachten kunnen invloed hebben op het uitvoeren van taken. “Zo is op zee het indirecte effect van misselijkheid op de taakprestatie van bemanningen – waardoor men fouten maakt of de taak niet afkrijgt – vaak groter dan het directe effect van de bewegingen op zich”, legt Bos uit. “Bij simulatortrainingen valt tot wel 50% uit door misselijkheid en raken piloten soms zo gedesoriënteerd dat ze onbewust hun vliegtuig laten neerstorten.”

WIST U DAT…

Cybersickness kan voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld bij 3D-films. In de bioscoop zien we de beelden in drie dimensies, maar we voelen ze niet. “Deze onnatuurlijke combinatie van bewegingen heeft effect op onze bewegingswaarneming in het algemeen, de ontwikkeling daarvan bij kinderen en ons houdingsevenwicht”, zegt Bos. “Zo is meerdere keren aangetoond dat na het kijken naar bewegende beelden mensen instabieler staan dan daarvoor.”

Bos houdt morgen zijn oratie over het evenwichtsorgaan. “Als u zich bedenkt dat bijvoorbeeld de Amerikaanse politie de kwaliteit van het lopen over een lijntje gebruikt als criterium om nog veilig een auto te kunnen besturen, dan is het niet zozeer de vraag of, maar meer wanneer het eerste ongeluk door de na-effecten van computergamen of (3D) bioscoopbezoek zich voor zal doen, als dat niet al gebeurd is”, aldus de hoogleraar.

Bronmateriaal

Persbericht Vrije Universiteit Amsterdam

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd