Ring in Kongo mogelijk inslagkrater

Door ontbossing in Kongo is een mogelijke inslagkrater blootgelegd. De ‘krater’ heeft een doorsnee van 36 tot 46 kilometer. Italiaanse wetenschappers hebben onderzocht of de groene ring een andere oorsprong kan hebben, maar dat lijkt hen onwaarschijnlijk.

De ringvormige structuur is duidelijk zichtbaar op een satellietfoto van TerraMetrics Inc. Slechts 25 aardse inslagkraters zijn even groot of groter.

Volgens Giovanni Monegato van de universiteit van Padova is het landschapskenmerk nu te zien, omdat de bomen in het gebied zijn verdwenen.

Om de ringvormige structuur stroomt de Unia rivier. Het centrale gedeelte van de krater is onregelmatig en is 550 meter hoog. Dit is ongeveer vijftig tot zestig meter hoger dan de depressie waar de rivier stroomt. Dit klinkt vreemd, maar experts beweren dat inslagkraters soms zware en dichte stenen optillen. De omliggende stenen eroderen, waardoor een koepel ontstaat.

Er is nog een kanttekening. Zo heeft de waarschijnlijke krater geen duidelijke buitenste rand. Volgens het team van de universiteit van Padova komt dit door de weersomstandigheden (wind, regen, erosie) in het tropische klimaat.

Monegato gaat met een team naar de krater toe om te onderzoeken of de structuur daadwerkelijk een krater is. Zo gaat het team o.a. bodemmonsters nemen.

“Ik ben redelijk optimistisch dat de ring een inslagkrater is”, vertelt Monegato aan BBC News. Als een asteroïde de inslagkrater heeft veroorzaakt, dan had de oorspronkelijke ruimtesteen waarschijnlijk een diameter van twee kilometer.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd