Ritueel vermindert stress en angst

Goed nieuws voor mensen die er hele bijzondere rituelen op nahouden. Die rituelen zijn nu ook wetenschappelijk te verklaren!

Er zijn tal van voorbeelden te noemen van bijzondere rituelen. Zo zijn er sporters die voor elke wedstrijd dat ene liedje luisteren. Het zijn rituelen die haast obsessief zijn. Maar waarom zijn die rituelen er? Wat halen mensen eruit?

Angst
Israëlische onderzoekers beten zich in die vraag vast. Ze ontdekten dat rituelen niet alleen mensen bezighouden. Ook dieren doen aan rituelen. Zowel mensen als dieren hebben daar onbewust een goede reden voor. Ze worden er kalm van en het vermindert de stress. Het ritueel geeft ze het idee dat ze de controle hebben over een situatie waar ze helemaal geen controle over kunnen krijgen.

WIST U DAT…

Dwangneurose
Nu zijn er mensen die daarin doorslaan. Ze lijden aan een dwangneurose. Volgens de onderzoekers is het heel goed mogelijk om onderscheid te maken tussen mensen met een dwangneurose en mensen met een gezonde dosis rituelen. Mensen met een dwangneurose weten niet wanneer ze moeten stoppen. Een voetballer die per se zes keer de bal moet laten stuiteren voordat hij deze gooit, sluit dat ritueel af op het moment dat hij de bal weggooit. Hij heeft zijn ritueel gedaan. Maar mensen met een dwangneurose hebben vaak rituelen die minder goed af te sluiten zijn. Zo wassen ze bijvoorbeeld hun handen twee keer. Maar zijn die handen na twee keer wel schoon? Die actie is moeilijk af te sluiten en dus doen ze het nog maar een keer en misschien daarna nog een keer. Geen afsluiting kunnen vinden, zorgt ervoor dat een ritueel omslaat in een dwangneurose.

Het onderzoek kan bijdragen aan een beter begrip van dwangneuroses en mogelijk leiden tot betere behandelingen.

Bronmateriaal

"Finding relief in ritual" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Lars Klintwall Malmqvist (cc via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd