Robocops: ze komen er nu echt aan!

Wetenschappers van de universiteit van Florida werken aan een heuse robocop. Ze bouwen daarvoor een robot die oorspronkelijk voor defensieve doeleinden werd gebouwd, om. Het is de bedoeling dat de robocops onder meer gaan surveilleren.

U zult misschien denken: dat gaat weer banen kosten. Maar dat is niet het geval. Het is de bedoeling dat de robots juist banen gaan opleveren. Het idee om robocops te bouwen, komt van Jeremy Robins. Hij betreurt het dat politieagenten en militairen die door geweld of een ongeluk gehandicapt raken niet meer in staat zijn om te doen wat ze het liefste doen: de samenleving dienen. Om deze groep mensen toch weer die rol te laten vervullen, bedacht hij dat een robocop ideaal zou zijn. De robocop is welbeschouwd een telerobot: de robot wordt van een afstandje door echte politieagenten bestuurd en dat is een schone taak voor mensen die tegen wil en dank niet meer in staat zijn om zelf politiewerk te doen. “Met telerobots kan een gehandicapte politieagent veel – misschien zelfs alle – functies van een normale agent uitvoeren: contacten met de samenleving, patrouilleren, reageren op noodoproepen,” somt Robins op.

Over telerobotica

Telerobotica is niet nieuw: het wordt al in tal van velden toegepast. “Telerobotica heeft zijn weg al gevonden in de wereld van de geneeskunde, zakenwereld en het leger,” vertelt Robins. Hij vindt het dan ook een logische vervolgstap om telerobotica ook bij het handhaven van de wet in te zetten.

Lenen
Zelf is Robins niet in staat om zo’n robot te bouwen en dus nam hij zijn toevlucht tot het Discovery Lab van Florida International University. In het lab waren ze enthousiast over het idee. En gelukkig hoefden ze niet met niets te beginnen. Ze kregen twee robots die voor defensieve doeleinden waren gebouwd te leen en mogen deze om gaan bouwen tot robocops.

Lastig
Het bouwen van zo’n robocop is zo gemakkelijk nog niet. “We willen iets bouwen dat zo kan worden ingezet dat mensen het echt kunnen gebruiken,” vertelt professor Nagarajan Prabakar. “En we willen er zeker van zijn dat politiekorpsen zich zo’n robot kunnen veroorloven.” De robocops moeten zich goed kunnen bewegen, wendbaar zijn en kunnen communiceren. Al met al nog een hele klus. Maar de onderzoekers deinzen daar niet voor terug. “We gebruiken technologie om een persoon in staat te stellen een baan die ze anders niet zouden kunnen uitvoeren of die ze anders niet mogen uitvoeren, te doen. Deze mensen gingen bij de politie en het leger om hun land te dienen en nu kunnen ze dat vanwege een blessure niet meer zo goed. Ik weet niet hoe ik een aangetaste wervelkolom moet repareren, maar ze weer in staat stellen om te dienen en de wet weer te handhaven: dat denk ik dat we wel kunnen regelen.”

De onderzoekers werken nu hard aan een prototype. Een eerste schets ziet u bovenaan. Het is onduidelijk wanneer het eerste prototype klaar is, maar dankzij het verkrijgen van de twee robots heeft het lab alvast een vliegende start gemaakt.

Bronmateriaal

"FIU Discovery Lab telebots could help disabled officers, veterans" - Fiu.edu
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig uit het FIU’s Discovery Lab.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd