Robot heeft voor elke taak een ander gezicht nodig

robot

Hoe ziet de ideale robot eruit? Een lastige vraag, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Zo hebben ouderen daar hele andere ideeën over dan jongeren en blijkt ook de taak die de robot uit gaat voeren nog invloed te hebben op zijn ideale uiterlijk.

Onderzoekers van het Georgia Institute of Technology lieten proefpersonen drie afbeeldingen zien. Op de ene afbeelding was een robot met een menselijke uitstraling te zien, op de tweede afbeelding pronkte een robot die er echt uitzag als een mens en op een derde foto was een mix van mens en robot te zien. De proefpersonen moesten aangeven welke robot ze het meest aansprak. Bijna zestig procent van de ouderen koos voor een robot met een menselijk gezicht, terwijl slechts zes procent wel iets zag in een mix van mens en robot. Studenten hadden een voorkeur voor een robot die eruit zag als een robot, hoewel ze ook – meer dan ouderen – wel openstonden voor de andere verschijningsvormen.

WIST U DAT…

…honden helemaal klaar zijn voor de komst van (sociale) robots?

Taak
Maar wanneer de proefpersonen ook te horen kregen welke taak de robot zou gaan vervullen, veranderde hun voorkeur soms. De jongeren kregen bijvoorbeeld liever financieel advies van een robot die qua uiterlijk een mix van robot en mens was. Ze wilden absoluut geen advies ontvangen van een robot die eruitzag als een robot. Maar wanneer de robot de opdracht kreeg om mensen te verzorgen (bijvoorbeeld in bad te doen) kozen veel proefpersonen juist voor een robot die eruitzag als een robot, omdat ze zich dan het minst in hun privacy aangetast voelden. Maar sommige proefpersonen bleken juist een voorkeur te hebben voor een robot die er heel menselijk uitzag, simpelweg omdat ze deze robot associeerden met heel menselijke zorgvaardigheden. En een robot die moest assisteren bij sociale taken, moest in de ogen van zowel jongeren als ouderen bij voorkeur lijken op een mens.

Uiterlijk
De onderzoeksresultaten kunnen nuttig zijn voor mensen die robots ontwikkelen en ontwerpen. En dan met name wanneer het robots zijn die één specifieke taak hebben. Het onderzoek suggereert namelijk dat een robot beter geaccepteerd zal worden als zijn uiterlijk past bij de taak die hij uitvoert.

De onderzoekers zijn vastberaden hun studie voort te zetten. Zo willen ze in de toekomst de voorkeur van nog meer leeftijdsgroepen gaan achterhalen. Ook willen ze vaststellen of opleidingsniveau invloed heeft op de voorkeur voor een bepaalde robot.

Bronmateriaal

"Putting a Face on a Robot" - Gatech.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door DJ Shin (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd