Robot opereert in een MRI-scanner

Een patiënt behandelen in een MRI-scanner? Het lijkt onmogelijk, aangezien er zeer sterke magneten in de scanner zitten. Toch gaat het onderzoeksinstituut MIRA van de Universiteit Twente een dappere poging doen om technologie te ontwikkelen ter behandeling van prostaatkanker. Dit is de eerste stap. Indien de technologie werkt, wordt het gebruikt voor tal van aandoeningen.

Soms heeft een chirurg medische beeldvormingstechnieken nodig om te opereren. Eén van de meest bekende beeldvormingstechnieken is Magnetic Resonance Imaging (MRI). Deze methode zou bij uitstek geschikt zijn in combinatie met bepaalde kleine ingrepen, ware het niet dat MRI’s werken met extreem sterke magneten. Door het magnetische veld kunnen dokters niet gebruik maken van elektronische apparaten in de scanner.

De Universiteit Twente hoopt robotgeassisteerde ingrepen in een werkende MRI-scanner mogelijk te maken. Het project richt zich in eerste instantie op de diagnose en behandeling van prostaatkanker, de meest gediagnosticeerde kwaadaardige tumor. Onderzoeksinstituut MIRA wil de techniek inzetten bij het nemen van weefselmonsters en de behandeling van prostaatkanker met behulp van brachytherapie, waarbij radioactief materiaal in de tumor wordt gebracht. In beide gevallen moet de chirurg een naald nauwkeurig naar de juiste plaats positioneren. Momenteel is hij hierbij afhankelijk van MRI-opnamen die vooraf zijn gemaakt. Als deze operaties in een MRI scanner uitgevoerd worden, kan de chirurg real life zien of hij de naald op de juiste plaats inbrengt. MIRA wil over vier tot vijf jaar een werkend prototype gereed hebben.

Het project zal volgens de onderzoekers niet alleen zorgen voor een verbetering van de zorg. Het zal ook een aanzienlijke economische impact hebben. Volgens de onderzoekers is de uiteindelijke marktwaarde, conservatief geschat, ongeveer 110 miljoen euro.

Bronmateriaal

Persbericht Universiteit Twente

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd