Robotvis kan vriendjes worden met echte vis

Voor het eerst tonen wetenschappers middels experimenten aan dat een robotvis echte zebravissen aan kan trekken en het gedrag van deze vissen kan beïnvloeden. En dat biedt mogelijkheden.

Amerikaanse en Italiaanse onderzoekers ontwikkelden een vijftien centimeter lange robotvis. Ze gaven de robot dezelfde kleuren als de zebravis. De staart van de robot kon op ongeveer dezelfde manier als de staart van de zebravis bewegen. De buik van de robot was extra rond gemaakt: daarmee leek de robot op een vruchtbare, vrouwelijke zebravis. Dat maakte de robot in theorie aantrekkelijker voor zowel mannelijke als vrouwelijke zebravissen.

Drie vakken
Grote vraag was natuurlijk of deze robot vrienden zou kunnen worden met echte zebravissen. De onderzoekers namen de proef op de som. Ze lieten de robot in een bak met water zakken. Die bak was opgedeeld in drie vakken. Vervolgens werden er verschillende experimenten uitgevoerd. De robot werd bijvoorbeeld in het linkse vak geplaatst. Het rechtse vak bleef leeg of er werd één vis in geplaatst. En in het midden werd een school zebravissen of één zebravis losgelaten. De vissen in het midden konden door een gaatje naar het rechtse of linkse vak zwemmen.

Goede vraag

Worden we asociaal van robots? Lees er hier alles over!

Resultaten
Wanneer de vissen in het middelste vak moesten kiezen tussen de robot of een echte vis, dan zwommen ze toch naar het vak met daarin de echte zebravis. Maar wanneer ze moesten kiezen tussen een leeg vak en de robot, won de robot. En wanneer er in het midden één vis werd losgelaten, zocht deze ook liever de robot dan het lege vak op, zo meldt het blad Bioinspiration & Biomimetics.

Beweging van de staart
De onderzoekers denken wel te kunnen verklaren waarom de robotvis zo aantrekkelijk is voor de zebravissen. Het slaan van de staart, de ronde vorm en de kleuren leken van doorslaggevend belang. Het geluid van de motor die zich in de robot bevond, maakte deze wel iets minder onaantrekkelijk voor echte vissen.

Het onderzoek is heel belangrijk. Want wanneer een robotvis het gedrag van echte vissen kan beïnvloeden, dan biedt dat mogelijkheden. Zo kunnen robotvissen bijvoorbeeld ingezet worden om bedreigde vissoorten – door hun gedrag te beïnvloeden – te beschermen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd