De rode Tesla van Elon Musk gaat toch niet naar de planetoïdengordel

Maar hij reist technisch gezien wél ietsje verder dan de baan van Mars.

Dat blijkt uit nieuwe baangegevens die SpaceX vanmorgen via het HORIZONS-systeem van NASA heeft vrijgegeven (voor de geïnteresseerden: de gegevens zijn hier te bekijken (vul bij ‘target body’ 143205 in). Uit de gegevens blijkt dat de baan die Elon Musk gisteren op Twitter uitstippelde en die zijn Tesla tot in de planetoïdengordel voerde, naar het rijk er fabelen kan worden verwezen. De rode Tesla is niet onderweg naar de planetoïdengordel, maar zal wel ietsje verder reizen dan de baan van Mars.

De rode Tesla van Musk werd afgelopen dinsdag gelanceerd tijdens de testvlucht van SpaceX’ gloednieuwe Falcon Heavy-raket. De auto zou zich vervolgens in een baan rond de zon nestelen en als het ware heen en weer pendelen tussen de baan van de aarde en Mars.

Afbeelding: livestream SpaceX.

Maar gisteren slingerde Musk onderstaande tweet de wereld in. En die suggereerde dat de auto letterlijk zijn doel voorbijschoot. Nonsens, zo blijkt nu uit de door SpaceX vrijgegeven data, die volgens NASA gebaseerd is op ‘interne GPS-gegevens’.

Amateur-astronoom Marco Langbroek maakte op basis van de nieuwe gegevens een nieuwe baanplot. Je ziet ‘m hieronder. “De omlooptijd is 1.53 jaar (op de plot heb ik om de maand de positie aangegeven),” zo vertelt hij. “Het aphelium (het punt in de baan dat het verst van de zon verwijderd is) ligt bij 1.67 AU. De baanafstand van Mars varieert tussen de 1.38 en 1.67 AU (de baan van Mars is duidelijk elliptisch). Het aphelium van de Tesla komt dus nagenoeg precies overeen met dat van Mars. Dat de baan op de plot toch buiten de Marsbaan lijkt te komen, is omdat in dat deel van de Marsbaan de elliptische baan van Mars nabij het 1.38 AU-minimum ligt.”

Afbeelding: Marco Langbroek.

Musk stelde eerder dat er een extreem kleine kans is dat zijn Tesla met Mars in botsing komt. De nieuwe baangegevens zijn daarmee in overeenstemming, zo stelt onder meer astronoom Jonathan McDowell op Twitter.

Afgaand op de nieuwe baan kan er ook voorspeld worden wanneer de auto weer bij de aarde in de buurt komt. Voorlopig niet, zo stelt McDowell.

En Langbroek sluit zich daarbij aan. “Op 27 januari 2073 maakt de Tesla mogelijk een dichte nadering tot de aarde. Ik kom nominaal op een minimum afstand van 1.6 maansafstanden.” Hij benadrukt echter dat er veel onzekerheid in zit. “Want heel nauwkeurig is deze baan vermoedelijk ook niet. Bovendien zal de baan van dit object duidelijk beïnvloed worden door stralingsdruk van de zon en dat is niet in de baanintegratie meegenomen.”

Terwijl astronomen zich zo het hoofd breken over de baan en de toekomst van Musks Tesla, houdt Musk zich met heel andere dingen bezig. Hij verlekkert zich aan de laatste beelden van zijn sportauto die momenteel door de ruimte vliegt. En ach, geef ‘m eens ongelijk.

Last pic of Starman in Roadster enroute to Mars orbit and then the Asteroid Belt

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

Bronmateriaal

Afbeelding bovenaan dit artikel: Livestream SpaceX

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd