Rokende zwangere beïnvloedt de groei van haar kleinkinderen

roken

Roken tijdens de zwangerschap heeft niet alleen invloed op het kindje in de buik van de vrouw. Dat blijkt uit onderzoek. Roken tijdens de zwangerschap heeft tevens een waarneembaar effect op de groei van haar toekomstige kleinkinderen.

Dat schrijven wetenschappers in het blad American Journal of Human Biology. Ze baseren zich op gegevens uit de Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC). ALSPAC bevat de gegevens van 14.000 vrouwen die tussen april 1991 en december 1992 zwanger raakten. Niet alleen de vrouwen, maar ook hun partners en de kinderen die uit die zwangerschap geboren werden, werden vervolgens in de twee decennia daarna op de voet gevolgd.

Verband
ALSPAC bevat een schat aan informatie. De onderzoekers richtten zich voor deze studie op informatie omtrent de groei van de kinderen. Ze ontdekten dat er een verband was tussen die groei en het rookgedrag van de grootmoeder. Als de moeder van de kinderen tijdens de zwangerschap niet rookte, maar de oma van vaders kant dat tijdens haar eigen zwangerschap wel deed bleken haar kleindochters vaak langer te zijn. Zowel haar kleindochters als -zonen bleken bovendien een grotere botmassa te hebben. Ook was hun LBM (Lean Body Mass, oftewel het lichaamsgewicht verminderd met het gewicht van het vetweefsel) groter.

Grootmoeder van moeders kant
Als de moeder tijdens haar zwangerschap niet rookte, maar de grootmoeder van moeders kant tijdens haar eigen zwangerschap wel rookte, bleken haar kleinzonen als adolescenten iets zwaarder te zijn dan verwacht. Ook hun LBM was groter. Bovendien was hun cardiovasculaire fitheid (het vermogen van de hart en longen om zuurstofrijk bloed naar spierweefsel te sturen en het vermogen van spierweefsel om die zuurstof te gebruiken voor beweging) beter. Wanneer zowel de moeder als de oma van moeders kant tijdens haar zwangerschap rookte, resulteerde dat doorgaans in meisjes die kleiner en lichter waren dan de meisjes wiens moeder rookte, maar wiens grootmoeder tijdens haar zwangerschap niet rookte.

Volgens de onderzoekers wijst hun studie erop dat het effect van een vrouw die tijdens haar zwangerschap rookt verder reikt dan één generatie. Toekomstig onderzoek naar het effect dat rokende moeders op hun kinderen hebben zou daar rekening mee moeten houden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd