Rookverbod redt levens

Uit onderzoek blijkt dat het rookverbod in Europa echt werkt. Zo is het aantal hartinfarcten met twintig tot veertig procent afgenomen.

“Dit is een regel die echt werkt,” zo stelt Zsuzsanna Jakab van de WHO. “Het werkt voor het publiek en voor de gezondheidszorg. Waar het rookverbod wordt ingevoerd, zien we niet alleen dat mensen gezonder zijn, maar dat ook de opnames in het ziekenhuis afnemen en dat betekent minder kosten voor de gezondheidszorg.”

Verschil
Onderzoeken tonen aan dat een rookverbod een significant verschil maakt. Roken kan leiden tot hart- en vaatzieken, kanker en TBC. De plaatsen waar mensen mogen roken, beperken werkt echt, zo blijkt. Zo roken werknemers doordat er op het werk niet meer gerookt mag worden zo’n 29 procent minder. En dat resulteert in minder gezondheidsproblemen. Het aantal hartinfarcten neemt bijvoorbeeld sterk af.

WIST U DAT…

…jaarlijks 600.000 mensen sterven door meeroken?

Positief
Onderzoeken tonen ook aan dat mensen in landen waar de regels inmiddels zijn ingevoerd overwegend positief zijn over het rookverbod. Het is een voorzichtige zege voor de WHO.

Werk aan de winkel
Maar we zijn er nog lang niet, zo stelt de organisatie haastig. Elke zes seconden sterft er iemand ter wereld door (mee)roken. Dit jaar zullen zo’n zes miljoen mensen door toedoen van de sigaret sterven. Daarmee eist roken meer slachtoffers dan HIV, malaria en TBC samen. Het is dan ook hard nodig dat meer landen zich achter het rookverbod scharen, zo concludeert de WHO.

Het is niet toevallig dat de organisatie vandaag met deze analyse van onderzoeksresultaten naar buiten treedt. Het is vandaag Wereld Anti-Tabakdag.

Bovenstaande foto is gemaakt door Andreas (via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd