Rosetta arriveert bij komeet: volg het live!

Over een paar uurtjes is het zover: ruimtesonde Rosetta zal zich – als eerste ruimtevaartuig in de geschiedenis – bij een komeet voegen. En natuurlijk hoef je niets van dat spannende moment te missen: ESA doet live verslag.

Na een reis die meer dan tien jaar duurde en uit meer dan zes miljard kilometer bestond, is Rosetta nu bijna bij komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko gearriveerd. Tussen 10.45 en 11.45 uur zal de ruimtesonde bij de komeet aankomen. Gisteren kon je op Scientias.nl al lezen hoe dat – als alles volgens plan gaat – ruwweg in zijn werk gaat.

Live
Of het allemaal verloopt zoals ESA hoopt? Dat gaan we over enkele uren uitvinden. De aankomst van de sonde kun je natuurlijk live volgen. Bijvoorbeeld middels deze livestream die rond 10.00 uur vanmorgen zal starten. Of via Rosetta’s eigen Twitterkanaal.

Nog even geduld
Kun je zolang niet wachten? Bijt je dan eens vast in dit interessante achtergrondverhaal over de doelstellingen van Rosetta en haar lander Philae. Of bekijk het filmpje hieronder dat de tien jaar lange reis van Rosetta in iets minder dan drie minuten samenvat.

Nadat Rosetta zich bij de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko heeft gevoegd zal de ruimtesonde de komeet vergezellen tijdens diens reis rond de zon. Aan boord van Rosetta bevindt zich ook nog een lander: Philae. Deze zal in november van dit jaar op het oppervlak van de komeet gezet worden. Astronomen hebben hoge verwachtingen van deze prachtige ruimtemissie. “Kometen zijn de meest primitieve objecten in het zonnestelsel,” zo vertelde Matt Taylor, projectwetenschapper bij het ESA Rosetta-team, eerder dit jaar aan Scientias.nl. “Een tijdcapsule uit de vroege stadia van de vorming van ons zonnestelsel. Kometen worden verantwoordelijk gehouden voor het leveren van een groot deel van het water in het zonnestelsel, waaronder het water op aarde. Door te kijken naar bepaalde isotopen zullen we in staat zijn om verhoudingen van de komeet te vergelijken met die van de aarde en de link tussen het ontstaan van het leven, de aarde en de kometen versterken.”

Deze foto twitterde ESA gisterenmiddag. Rosetta maakte deze foto van de komeet toen de afstand tussen de twee zo'n 234 kilometer was. Afbeelding: ESA.
Deze foto twitterde ESA gisterenmiddag. Rosetta maakte deze foto van de komeet toen de afstand tussen de twee zo’n 234 kilometer was. Afbeelding: ESA.

Bronmateriaal

ESA
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA–C. Carreau / ATG medialab.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd