Rosetta fotografeert eerste landing van Philae

Philae is de eerste keer exact op de juiste plek op komeet 67P geland. Dat blijkt uit nieuwe beelden van de Rosetta-ruimtesonde. Hoewel de lander niet te zien is, spotten wetenschappers wel een stofwolk die ten tijde van de landing is ontstaan.

De eerste foto is ruim drie minuten voor de landing gemaakt. Philae zweefde toen 250 meter boven het oppervlak. Iets rechtsboven de rode cirkel is een grote kei zichtbaar, die ook op deze foto te zien is. De tweede foto is anderhalve minuut na de landing gemaakt. Het is duidelijk te zien dat de landing veel stof deed opwaaien. De derde foto toont een klein groen vakje. Dit is de exacte plek waar Philae de eerste keer is geland.

philae-landing-1

De foto’s zijn vijftien kilometer boven het oppervlak van de komeet gemaakt door de Rosetta-ruimtesonde. De resolutie is 1,3 meter per pixel.

Na de eerste landing stuiterde Philae terug de ruimte in, om vervolgens nog een tweede en een derde keer te landen. Wetenschappers vermoeden dat de lander in een klif is geland. Omdat hier niet voldoende zonlicht ter beschikking is, is het contact met Philae vanochtend verbroken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd