Rosetta fotografeert haar eigen schaduw op komeet 67P

schaduw2

Alle foto’s die Rosetta tijdens haar scheervlucht die haar rakelings langs komeet 67P/C-G voerde, maakte zijn inmiddels op aarde aangekomen. En op één ervan zien we Rosetta’s schaduw op de komeet vallen.

Rosetta maakte de foto op 14 februari toen de afstand tussen de komeet en de ruimtesonde ongeveer zes kilometer bedroegZ. Nog nooit was de ruimtesonde zo dicht bij de komeet in de buurt geweest.

Maar niet alleen de kleine afstand tussen Rosetta en de komeet was bijzonder. Rosetta maakte de scheervlucht op een moment dat de zon, het ruimtevaartuig en de komeet exact op één lijn stonden. Daar hadden onderzoekers bewust voor gekozen. In deze situatie werpen structuren op het oppervlak van de komeet namelijk bijna geen schaduw op het oppervlak en kan het reflecterend vermogen van het oppervlaktemateriaal beter worden vastgesteld. “Beelden die vanuit dit gezichtspunt zijn gemaakt zijn wetenschappelijk gezien van grote waarde,” stelt onderzoeker Holger Sierks.

Het feit dat de zon, Rosetta en de komeet exact op één lijn stonden, maakte ook het bijzondere kiekje met daarop de schaduw van Rosetta mogelijk. De schaduw van Rosetta meet ongeveer twintig bij vijftig meter.

Bronmateriaal

"Comet flyby: Osiris catches glimpse of Rosetta's shadow" - ESA.int
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd