Rosetta vereeuwigt asteroïde Lutetia

Een Europese ruimtesonde van de ESA, de Rosetta, vloog dit weekend op ongeveer 3200 kilometer afstand langs Lutetia, een asteroïde tussen Mars en Jupiter. Lutetia bevindt zich op een afstand van 280 miljoen kilometer van de aarde. De flyby resulteert in mooie kiekjes.

Het is de eerste keer dat een asteroïde van zo dichtbij werd bestudeerd, aldus een woordvoerder. De Rosetta heeft met een speciale camera met een hoge resolutie twee uur lang opnames gemaakt. Die beelden worden in de toekomst door wetenschappers geanalyseerd.

De ontdekking van Lutetia gebeurde honderdvijftig jaar geleden, maar tot voor kort bleef de asteroïde een klein lichtpuntje aan de hemel. Na het maken van beelden vanaf de aarde ontstond een vaag idee van een steenklomp met een diameter van zo’n 132 kilometer. Rosetta maakt echter een einde aan alle speculaties door met onderstaande zeer duidelijke en zuivere foto’s te komen.

Rosetta werd in 2004 gelanceerd met als doel de komeet 67P/Choerjoemov-Gerasimenko. Verwacht wordt dat deze in 2014 wordt bereikt.

Foto: ESA

Foto: ESA

Foto: ESA

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd