Rosetta-ruimtesonde remt af voor ontmoeting met komeet

rosetta-probe

Nog maar een paar maanden en dan vliegt de Rosetta-ruimtesonde langs de komeet Churyumov-Gerasimenko. Om zich voor te bereiden op deze ontmoeting gaat de ruimtesonde drie keer flink remmen. Gisteren activeerde de Europese ruimtevaartorganisatie de stuwraketten voor een periode van acht uur, waardoor de relatieve snelheid ten opzichte van de komeet met 291 meter per seconde afnam.

Op 21 mei was de relatieve snelheid van de Rosette-ruimtesonde ten opzichte van de komeet Churyumov-Gerasimenko nog 754,1 meter per seconde. Op dat moment was de ruimtesonde ruim één miljoen kilometer verwijderd van de komeet. Dit is ongeveer drie keer de afstand aarde-maan. Doordat de stuwraketten zijn ingeschakeld, is de snelheid op dit moment nog maar 463 kilometer per seconde. Op 4 juni en op 18 juni worden de stuwraketten opnieuw gebruikt, waardoor de relatieve snelheid met respectievelijk 271 meter per seconde en 91 meter per seconde afneemt. Daarnaast zal er nog enkele malen kort geremd worden.

“Al deze manoeuvres zorgen ervoor dat we begin augustus nog maar 100 kilometer verwijderd zijn van de komeet”, vertelt Sylvain Lodiot, de operationele manager van de Rosetta-missie. “De relatieve snelheid is op dat moment slechts één meter per seconde.”

Unieke missie
De Rosetta-missie is de moeite waard om deze zomer voor thuis te blijven. “Rosetta is uniek omdat het de eerste missie is die heel dicht bij een komeet zal komen en een lander zal plaatsen”, zegt Matt Taylor, projectwetenschapper bij het ESA Rosetta-team, in een interview met Scientias.nl. “Geen enkele bestaande raket is in staat om een ruimtesonde rechtstreeks naar een komeet te sturen. In plaats daarvan slingert Rosetta door het zonnestelsel mede dankzij de zwaartekracht van de aarde en Mars.”

Boringen op de komeet
De Philae-lander zal foto’s maken op het oppervlak van de komeet en tevens boringen verrichten. De ruimtesonde Rosetta zal in een baan om de komeet Churyumov-Gerasimenko blijven in de nabijheid van de ijzige kern. In december 2015 zal de missie tot eind komen.

Volg al het nieuws over Rosetta
Mis helemaal niets en volg het Rosetta-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het Rosetta-nieuws!

Bronmateriaal

"The Big Burns" - ESA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd