Rosetta fotografeert Philae’s landingsplaats op 18 km hoogte

rosetta-philae

Op 30 september vloog Rosetta op een afstand van 18,1 kilometer boven het oppervlak van komeet 67P/C-G. Een record! Niet eerder kwam de Europese ruimtesonde zo dicht bij deze komeet in de buurt. De sonde kiekte direct de landingsplaats van de Philae-lander.

Het mozaïek bestaat uit vier foto’s op 18,1 kilometer van landingsplaats J. Hier gaat de Philae-lander op 12 november afdalen. Iedere foto heeft een resolutie van 1024 bij 1024 pixels, waardoor de schaal 1,4 meter per pixel is. Stel, je zou een auto parkeren op deze komeet, dan zou de auto op deze foto te zien zijn. Onder voorbehoud dat je auto niet grijs is en dat je deze niet in een krater parkeert.

Waarom niet aan elkaar geplakt?
De foto’s zijn in een periode van twintig minuten tijd gemaakt. Toch is het effect van de rotatie van de komeet en de beweging van de ruimtesonde duidelijk waarneembaar. Vergelijk de schaduwen op de foto linksonder maar eens met de kraters en pokdalige structuren op de foto rechtsonder. Hierdoor is het niet mogelijk om de vier foto’s aan elkaar te plakken, zodat ze één geheel vormen.

Philae-lander
Het terrein waar Philae gaat landen bevindt zich op de kop van de komeet en werd een paar weken geleden unaniem gekozen. De honderd kilo zware Philae-lander gaat in november het materiaal van de komeet van dichtbij bestuderen. “Op plek J kunnen we het materiaal uitermate goed bestuderen”, zegt wetenschapper Jean-Pierre Bibring, die hoofdonderzoeker is van het CIVA-instrument. “Ook analyseren we welke processen ervoor zorgen dat de komeet actief is.” Aangezien komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko naar de zon reist, warmt het oppervlak snel op, waardoor er gassen vrijkomen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd