Rosetta vereeuwigt de kliffen van komeet 67P/C-G

klif

Ruimtesonde Rosetta heeft een fantastische foto gemaakt van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Op de foto zien we de duizelingwekkende kliffen die de komeet rijk is van ietsje dichterbij. Indrukwekkend!

Rosetta maakte de foto vanaf een afstand van zo’n 20,1 kilometer. We zien hier het middenstuk van komeet 67P/C-G. Zoals we eerder al konden melden, heeft de komeet de vorm van een badeendje en is deze onder te verdelen in een kop-hals-romp. Hier zien we de hals en de duizelingwekkende kliffen waardoor deze omringd wordt. De kliffen waar we op kijken, maken deel uit van het kleinere deel (de kop) van de komeet. Links zien we de grotere ‘romp’.

De foto is een mozaïek en bestaat dus uit meerdere kiekjes. Naast de kliffen zijn ook de keien die op de hals rusten, goed te zien. Bovendien zie je dat de komeet actief is: je ziet ‘jets’ die aan de regio die de ‘nek’ vormt, ontsnappen.

Onder de indruk van deze prachtige foto? Dan moet je ook beslist even kijken wat Stuart Atkinson ermee gedaan heeft. Hij bewerkte de foto iets, waardoor de kliffen misschien nog wel beter tot hun recht komen. Bekijk zijn versie van Rosetta’s kiekje hier.

Bronmateriaal

"Cometwatch 10 december" - ESA.int
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / Rosetta / NAVCAM.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd