Rosetta’s komeet is een kosmisch badeendje

Er zweeft een badeendje in de ruimte. Het is niet gefabriceerd in China en gemaakt van rubber, maar het eendje is 4,5 miljard jaar geleden ontstaan en is opgebouwd uit ijskoud gesteente. Binnenkort gaat een lander landen op deze komeet.

Op dit moment is de Rosetta-ruimtesonde onderweg naar de komeet Churyumov-Gerasimenko. Wetenschappers wisten niet wat ze aan zouden treffen en waren dan ook verrast dat de komeet uit twee delen bestaat. Later dit jaar gaat de lander Philaes proberen om op de komeet te landen, maar dat lijkt nogal een pittige taak.

Steeds dichterbij
De afgelopen weken groeide het beeld van Churyumov-Gerasimenko van een paar pixels naar een paar honderd pixels. Op nieuwe beelden is de vorm van de komeet duidelijk herkenbaar. De foto’s zijn achter elkaar gezet en het resultaat is hier te zien. Een tollend badeendje. Alleen de snavel ontbreekt.

Contact binary
Wetenschappers zijn van mening dat deze komeet een zogenoemde ‘contact binary’ is. Dat betekent dat de komeet uit twee delen bestaat die door toedoen van de zwaartekracht tegen elkaar worden aangedrukt en wellicht deels zijn samengesmolten.

Lastige landing
De grote vraag is wat deze nieuwe informatie over de komeet gaat betekenen voor de ambitieuze missie van Rosetta: de sonde die momenteel onderweg is naar de komeet. In het verdwenen CNES-persbericht stelt Eric Jurado, werkzaam bij ESA, volgens The Planetary Society dat deze bijzondere vorm de missie zeker niet gemakkelijker gaat maken. “Het landen van de Philaes-sonde kan lastiger zijn, omdat deze vorm het aantal mogelijke landingsplaatsen sterk beperkt.”

Rosetta
Mis helemaal niets en volg het Rosetta-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het Rosetta-nieuws!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd