Rosetta’s komeet is somber grijs op eerste officiële kleurenfoto

komeet13

Rosetta’s komeet toont zijn ware kleuren: ESA heeft een foto vrijgegeven waarop we de komeet zien zoals we die met onze eigen ogen van dichtbij zouden aanschouwen. Heel kleurrijk is het kiekje niet: de komeet is sober grijs.

“67P/C-G is donkergrijs, zo blijkt, in werkelijkheid bijna zo zwart als kool,” vertelt onderzoeker Holger Sierks. De grijze kleur laat zien dat de komeet bedekt is met donker stof. Welke samenstelling dat stof heeft, zal uit nader onderzoek moeten blijken.

In kleur

Eerder lekte al deze kleurenfoto van komeet 67P uit. De kleurenfoto is heel anders. Onduidelijk is nog hoe onderzoekers tot dit kiekje gekomen zijn. Onderzoekers lichten de kleurenfoto later deze week toe.

Rood
Uit een gedetailleerdere analyse blijkt verder dat de komeet iets beter in staat is om rood licht te reflecteren dan licht op andere golflengtes. Dat is iets wat we wel vaker zien bij kleine hemellichamen in het zonnestelsel en is te wijten aan de geringe omvang van de deeltjes op het oppervlak. Het betekent echter niet, zo benadrukt ESA, dat de komeet in de ogen van mensen roodkleurig is. Wanneer wij de komeet met eigen ogen zouden kunnen aanschouwen, zou deze grijs zijn, net zoals het fotootje laat zien. Op het oppervlak zien we slechts heel beperkt variaties van die kleur grijs.

Heeft even geduurd
Het is alweer meer dan vier maanden geleden dat ruimtesonde Rosetta bij komeet 67P arriveerde. En nu pas komt ESA met de eerste kleurenfoto van de komeet. Waarom heeft dat zo lang geduurd? Om het kiekje te maken, moet de Europese ruimtevaartorganisatie achtereenvolgens foto’s maken met behulp van filters die zich richten op de rode, groene of blauwe golflengte. Vervolgens moeten die foto’s gecombineerd worden. Dat combineren, is echter nog een hele klus. Want terwijl ESA de foto’s door de verschillende filters maakte, roteerde de komeet. Het valt dus niet mee om middels een combinatie van die beelden toch met een heldere foto te komen.

Lang voordat Rosetta bij de komeet aankwam, hadden telescopen die op aarde gevestigd zijn al gesuggereerd dat 67P/C-G voornamelijk grijs van kleur was. Maar het was onmogelijk om in te zoomen en details te zien. Rosetta kan dat wel. En het resultaat is heel verrassend voor onderzoekers. Zij zien een homogeen gekleurd hemellichaam dat zelfs op gedetailleerd niveau bijna geen kleurvariaties kent. Het suggereert dat het oppervlak van de komeet ook qua samenstelling heel homogeen is.

Bronmateriaal

"Comet 67P/C-G in living colour" - ESA.int
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd