Rosetta’s komeet vanaf de aarde gespot

vlt-rosetta

Komeet 67P/C-G is op weg naar de zon. Zijn reis wordt van dichtbij waargenomen door de Rosetta-ruimtesonde, maar ook op grote afstand kijken we mee. De Very Large Telescope heeft een foto gemaakt van de kern en staart van de komeet.

De foto is een combinatie van veertig kiekjes met een belichtingstijd van vijftig seconden per stuk. Vervolgens zijn de achtergrondsterren verwijderd. De coma (staart) van de komeet heeft een lengte van minimaal 19.000 kilometer.

Overigens is de Rosetta-ruimtesonde niet zichtbaar op deze foto. Deze sonde is immers veel te klein om waargenomen te worden door aardse observatoria. Voor de romantici onder ons: de Rosetta-ruimtesonde is één van de centrale pixels.

De komeet 67P/C-G is tot november 2014 alleen te zien vanaf het zuidelijk halfrond, maar daarna komt daar gelukkig verandering in. De komeet stevent op de zon af en bereikt op 13 augustus 2015 de kleinste afstand tot onze moederster, namelijk 180 miljoen kilometer. Dat is nog steeds verder dan de afstand van de aarde tot de zon. Vervolgens reist het ijzige object naar de Kuipergordel, een koude zone buiten de baan van Neptunus.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd