Rotsachtige exoplaneet op ‘slechts’ 39 lichtjaar van de aarde ontdekt

gj-1132b

Astronomen hebben een rotsachtige exoplaneet in de nabijheid van ons eigen zonnestelsel gevonden. Deze exoplaneet is slechts 39 lichtjaar van de aarde verwijderd. Stel, je zou het Melkwegstelsel als een grote stad zien, dan bevindt deze exoplaneet zich direct voor onze voordeur.

Exoplaneet GJ 1132b is qua diameter slechts 16% groter dan de aarde en is even dicht als onze eigen planeet. Dit betekent dat het waarschijnlijk om een rotsachtige exoplaneet gaat met een ijzeren kern. Ook heeft GJ 1132b mogelijk een atmosfeer.

Erg warm op GJ 1332b
Daar houden direct alle gelijkenissen op. GJ 1132b roteert in minder dan twee dagen om zijn moederster heen, terwijl de aarde ruim 365 nodig heeft. Hoewel de moederster van GJ 1132b minstens vier keer zo klein is als onze eigen zon, is de afstand zo klein dat de exoplaneet geroosterd wordt. De oppervlaktetemperatuur bedraagt ruim 200 graden Celsius, waardoor er geen vloeibaar water voorkomt op de rotsachtige exoplaneet. En omdat er sprake is van synchrone rotatie, is altijd dezelfde zijde van de planeet gericht naar de ster. Een bekend voorbeeld van synchrone rotatie in ons eigen zonnestelsel is de maan van de aarde. Zo zien wij altijd dezelfde kant van de maan, omdat de rotatieperiode van onze natuurlijke satelliet gelijk is aan de omlooptijd om de aarde. In het geval van GJ 1132b betekent dit dat het op één zijde altijd dag is en op de andere zijde altijd nacht.

“Het is opmerkelijk dat deze warme exoplaneet al miljarden jaren een atmosfeer weet vast te houden”, zegt wetenschapper Zachory Berta-Thompson van MIT. “Dit is hoopvol voor ons langetermijndoel om koele exoplaneten te bestuderen.”

M-sterren
GJ 1132b is ontdekt met het MEarth-South Observatory van de Harvard universiteit. Dit observatorium bestaat uit acht 40-centimeter telescopen in de bergen van Chili. Het observatorium onderzoekt zogenoemde M-sterren. Wetenschappers denken dat er om deze sterren relatief meer exoplaneten draaien dan om andere sterren. Omdat M-sterren lichtzwakker zijn dan andere sterren, kunnen astronomen alleen sterren zien die zich in de kosmische achtertuin van de zon bevinden. Op dit moment zijn er nog geen aardachtige exoplaneten ontdekt om deze nabije M-sterren.

Aardachtige exoplaneten top 10
Toch gaat de zoektocht onverminderd door. Er zijn al meer dan 2.000 exoplaneten gevonden, waarvan een klein deel ‘aardachtig’ is. Onlangs publiceerde Scientias.nl de top 10 aardachtige exoplaneten van 2015. Gezien de ontwikkelingen verwachten we dat de top 10 ieder jaar drastisch verandert, tot het moment dat we de allereerste exoplaneet met leven ontdekken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd