RSI vraagt om therapeutische of psychologische hulp

RSI-patiënten zijn niet gebaat bij alleen maar fysiotherapie. Een psycholoog of gedragstherapeut kan daarentegen – eventueel in combinatie met de therapieën – wonderen doen. Dat concludeert Marjon van Eijsden. Veertig procent van de mensen die veel met de pc werken, krijgt RSI. Een groot deel van de patiënten heeft ook psychische ‘mankementen’ zoals angst of perfectionisme.

De onderzoeker concludeert dat de persoonlijkheid van mensen een grote rol speelt bij het ontwikkelen van RSI (repetetive strain injury). Daarom zou het raadzaam zijn om – ook als de klachten nog maar net zijn begonnen – een psycholoog of gedragstherapeut te raadplegen.

Pijn
Die aanpak is volgens Van Eijsden veel efficiënter dan wanneer een patiënt zich alleen maar op het gevolg van zijn eigenlijke klachten en de pijn focust. De onderzoeker verzamelde een groep mensen die zelf aangaven last te hebben van RSI en vergeleek deze met een groep mensen die nergens last van dacht te hebben. De groep die klachten ervoer, gaf aan zich bij voorbaat al zorgen te maken over wat dit voor gevolgen kon hebben. De groep mensen die zelf aangaven geen RSI te hebben, maakte zich geen zorgen en dat terwijl zo’n zestig procent van de groep toch zonder het zelf te weten last had van RSI.

Persoonlijkheid
Het experiment toont aan dat mensen RSI allemaal anders ervaren en dat persoonlijkheid daarbij een grote rol speelt. Mensen die angstig zijn, kunnen al bang zijn voor de pijn die gaat komen. Dat verklaart ook waarom veel mensen in de vakantie geen last hebben van RSI, maar een paar dagen voordat ze weer moeten beginnen, pijn krijgen. Artsen moeten volgens Van Eijsden de klachten die RSI met zich mee kan brengen, niet te somber voorstellen. Want zo’n doemscenario kan de klachten wel eens verergeren.

Van Eijsden bracht ook de bevolkingsgroep die een grotere kans heeft op RSI in kaart. Mensen die fit zijn, lopen een kleinere kans op RSI. Vrouwen, ouderen en lageropgeleiden hebben een aanzienlijk grotere kans op RSI. Eijsden benadrukt dat naast persoonlijkheid, ook de houding en afwisseling ten allen tijde belangrijk blijft.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd