Rubberen handschoentjes toch niet zo hygiënisch als gedacht

U ziet het steeds vaker: mensen die met voedsel werken – vlees snijden, broodjes beleggen of salades maken – dragen van die hygiënische handschoentjes. Het rubber geeft ons consumenten een veilig gevoel, want bacteriën krijgen geen kans. Tenminste, dat denken wij. En die gedachte klopt niet helemaal, zo concluderen wetenschappers.

Uit het onderzoek blijkt dat handschoenen ervoor zorgen dat er evenveel of zelfs meer bacteriën op het voedsel komen dan wanneer iemand ze niet draagt. Hoe kan dat?

Minder wassen
Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste geven de handschoenen niet alleen ons consumenten, maar ook de drager ervan het idee dat ze hygiënisch bezig zijn. Gevolg: er wordt minder op de hygiëne gelet, want ‘we dragen toch handschoenen’. Dat betekent dat de medewerkers minder hun handen wassen nadat ze bijvoorbeeld moeten hoesten, het lichaam aanraken of wat hebben gegeten. Over het algemeen wassen mensen die handschoenen dragen hun handen veel minder dan wanneer de handschoentjes achterwege blijven.

Beschadiging
Een tweede valkuil is een kapotte handschoen, zo constateren de onderzoekers. Vaak ontstaan er in de handschoentjes gaatjes die niet te zien zijn. De meeste beschadigingen ontstaan door ringen, horloges en lange vingernagels, waarna bacteriën die prima gedijen op weinig gewassen handen, hun gang kunnen gaan.

Recycling
Daar komt nog eens bij dat veel bedrijven rubberen handschoentjes recyclen. Ze worden uitgewassen en hergebruikt. En ook daar gaat het vaak mis.

De onderzoekers concluderen dat handschoenen op zichzelf niet hygiënisch zijn. De beste verdediging tegen bacteriën is – handschoentjes of niet – toch ouderwets uw handen wassen.

Bronmateriaal

"Gloves may not protect your food" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd