Ruim 9.000 mensen doen mee aan Nederlandse fijnstofmeting

ispex

Het is nog even wachten op een zonnige dag, maar dan zal de grote iSPEX-meting worden gehouden. Ruim 9.000 Nederlanders meten dan de hoeveelheid fijnstof in de lucht.

De deelnemers aan de iSPEX-meting ontvingen vandaag een e-mail met daarin de instructies over de meetdag. De meetdag zal 48 uur van tevoren worden aangekondigd, waardoor zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen aan het experiment.

Onlangs is de iSPEX-applicatie voor de iPhone verbeterd. Er zaten namelijk nog een paar kinderziektes in de app. Het is te hopen dat de mooie dag nog in juni plaatsvindt, want anders schuift de meetdag door naar september. Een alternatief is om de meting op een dag met iets minder ideale omstandigheden te houden. Ook als de nationale meetdag wél bij een strakblauwe hemel kan plaatsvinden, komt er, afhankelijk van de uiteindelijke resultaten, mogelijk een vervolgmeetdag. Iedereen wordt daarom verzocht het iSPEX-opzetstukje te bewaren!

Van telefoon naar wetenschappelijk instrument
In totaal zijn er 10.000 opzetstukjes verspreid in heel Nederland. Dit opzetstukje prikt u in uw iPhone, waardoor uw telefoon verandert in een wetenschappelijk instrument om stof in onze atmosfeer te meten. Het werkt heel simpel: richt uw telefoon met de iSPEX-app naar een helder stuk hemel en maak een kiekje. Alle metingen worden centraal verwerkt, waarna er een fijnstofkaart van Nederland wordt gemaakt. Zo dragen alle deelnemers een steentje bij aan atmosferisch onderzoek.

De gevaren van fijnstof
Fijnstof is een vorm van luchtvervuiling. In de lucht zwevende deeltjes kleiner dan 10 micrometer worden tot fijnstof gerekend. Inademing van fijnstof is schadelijk voor de gezondheid. Mensen met luchtwegaandoeningen en hart- en vaakziekten merken dat chronische blootstelling aan fijnstof hun symptomen verergert. Fijnstof wordt uitgestoten door het verkeer, de industrie, veebedrijven, elektriciteitcentrales en woningen (bijv. door een open haard of houtkachel).

Hieronder een duidelijke video waarin wordt uitgelegd hoe iSPEX werkt.

Bronmateriaal

Persbericht NOVA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd