Ruimtekanon kan kosten ruimtevaart drukken

Een fysicus heeft voorgesteld om een 1.1 kilometer hoog kanon te gebruiken om belangrijke vrachten de ruimte in te schieten. Het kanon drukt de kosten aanzienlijk. Waar een raket gemiddeld zo’n 5000 dollar (3500 euro) per pond kost, doet het kanon het voor slechts 250 dollar (175 euro) per pond.

Het idee komt uit de koker van John Hunter. Hij voerde in 1992 tests uit met een 130 meter hoog kanon en stelt nu voor de techniek – weliswaar in een grotere uitvoering – ook voor de ruimtevaart te gebruiken. Door gas in het kanon te brengen en de druk op te voeren, ontstaat voldoende kracht om een projectiel een flink eind weg te schieten. Zodra het projectiel weg is, sluit het kanon direct de deuren waardoor het overgebleven gas kan worden hergebruikt. Een motor helpt het projectiel – nadat deze gelanceerd is – in een baan rondom de aarde te komen.

Volgens Hunter bevat het kanon voldoende druk om een 450 kilo zwaar projectiel met zes kilometer per seconde af te schieten. Er komt bij de lancering enorm veel kracht kijken en daarom kunnen enkel sterke projectielen zoals satellieten en raketbrandstof worden afgeschoten. Mensen met het kanon lanceren, is volgens Hunter niet verstandig, omdat zij waarschijnlijk tot ongeveer de helft van hun lichaamslengte worden gecomprimeerd.

Volgens Hunter kan het kanon het beste ergens op de oceaan nabij de evenaar worden gebouwd. Daar kan het kanon profiteren van de snelle rotatie van de aarde. In februari start Hunter met de eerste tests. Hiervoor plaatst hij een drie meter hoog kanon in een watertank. Als de tests slagen, is het grote exemplaar niet automatisch een stuk dichterbij gekomen; om een 1,1 kilometer hoog kanon te kunnen realiseren is zo’n 500 miljoen dollar (348 miljoen euro) nodig. Die investering zou zich overigens weer wel terugbetalen, omdat de kosten van de lancering lager zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd