Ruimtesonde Dawn maakt prachtige foto’s van gevlekte kraters op Ceres

De verrassend heldere kraters van Ceres schitteren op nieuwe beelden die ruimtesonde Dawn van zeer kleine afstand van het oppervlak van de dwergplaneet heeft gemaakt.

Op de beelden zien we onder meer de krater Haulani. Met name de valse-kleuren-foto van deze krater (zie hieronder) geeft meer inzicht in de verschillende materialen in en nabij deze krater. Zo zie je blauwachtig materiaal dat uit de krater lijkt te zijn weggeslingerd. Eerder onderzoek naar Ceres suggereert dat de kleur blauw op valse-kleuren-foto’s geassocieerd moet worden met recent ontstane kenmerken op het oppervlak van de dwergplaneet.

Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.
Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.

Jonge krater
Wetenschappers gaan er dan ook vanuit dat Haulani nog niet zo lang geleden ontstaan is. “Haulani heeft alle eigenschappen die we van een nog niet zo oude inslagkrater zouden verwachten,” stelt onderzoeker Martin Hoffmann. De kraterbodem is grotendeels vrij van inslagen en onderscheidt zich duidelijk van oudere delen van het oppervlak.”

Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA / PSI.
Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA / PSI.

Oxo
Een andere krater die Dawn op de gevoelige plaat heeft vastgelegd is Oxo: de op één na helderste krater die Ceres rijk is. De krater is zo’n 10 kilometer breed en een deel van de kraterrand is naar beneden gestort. Onderzoekers zijn heel geïnteresseerd in deze krater, omdat de minderalen op de kraterbodem heel anders lijken te zijn dan op andere plekken op Ceres.

Oxo-krater. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA / PSI.
Oxo-krater. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA / PSI.

Dawn arriveerde in maart vorig jaar bij Ceres en heeft de afstand tot de dwergplaneet geleidelijk aan verkleind. De meest recente beelden van de dwergplaneet zijn gemaakt van een afstand van zo’n 385 kilometer. Van zo’n kleine afstand kan Dawn heel gedetailleerde foto’s maken die ons weer meer kunnen vertellen over hoe Ceres in elkaar steekt en aan welke processen – onder meer inslagen – de dwergplaneet werd en wordt blootgesteld.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd