Ruimtesonde Dawn ziet eindelijk het zonnetje weer schijnen

ceres

Na bijna een maand in de schaduw van Ceres te hebben vertoefd, heeft ruimtesonde Dawn eindelijk weer wat zonlicht gezien. Het levert een prachtige foto op van de door de zon beschenen noordpool van Ceres.

Ruimtesonde Dawn maakte de prachtige foto van de noordpool van Ceres vanaf een afstand van zo’n 33.000 kilometer. Er zijn op de foto al aardig wat details zichtbaar, maar de komende weken zullen de foto’s van Dawn naar verwachting nog veel beter worden.

Dawn arriveerde begin maart bij Ceres en is sindsdien bezig om de afstand tot de dwergplaneet te verkleinen. Op 23 april zal de sonde zich in een baan nestelen rond Ceres van waaruit deze de dwergplaneet in detail kan gaan bestuderen. De afstand tussen de dwergplaneet en de ruimtesonde bedraagt dan zo’n 13.500 kilometer. Tegen die tijd zullen de beelden van de dwergplaneet dan ook aanzienlijk verbeteren. Rond 9 mei zit het eerste deel van de missie van Dawn erop en zal deze de dwergplaneet nog dichter naderen.

De missie van ruimtesonde Dawn is uniek. Zo is het de eerste ruimtesonde die rond een dwergplaneet cirkelt. Daarnaast is het ook de eerste ruimtesonde die rond twee verschillende hemellichamen heeft gecirkeld: eerder bezocht Dawn al de planetoïde Vesta.

Bronmateriaal

"Dawn Glimpses Ceres' North Pole" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd