Ruimtesonde Juno fotografeert een pareltje op Jupiter

Juno heeft weer een scheervlucht langs Jupiter achter de rug en het resulteert in een prachtige foto.

Op de foto zien we een storm die NASA liefkozend ‘de parel’ heeft gedoopt. Het is de zevende van acht stormen die als een ketting in de atmosfeer van Jupiter aaneengeregen zijn. Al deze stormen zijn wit en ovaalvormig.

Zes tot negen
De stormen woeden al een tijdje. Maar hun aantal verandert zo af en toe. Zo zijn er sinds 1986 perioden geweest met zes, maar ook met negen van deze witte ovaalvormige stormen.

De storm bevindt zich op het zuidelijk halfrond van Jupiter en draait tegen de klok in. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS.

Scheervlucht
Juno fotografeerde de storm dit weekend tijdens een derde scheervlucht langs Jupiter. Op het moment dat Juno deze foto maakte, was deze zo’n 26.400 kilometer verwijderd van de planeet.

Zwaartekracht
Natuurlijk maakte Juno tijdens deze scheervlucht niet alleen maar foto’s. Zeven van de acht instrumenten aan boord van de sonde waren ingeschakeld. Met die instrumenten bestudeerde Juno onder meer het zwaartekrachtsveld van de gasreus. Astronomen hopen middels dit zwaartekrachtsveld meer te weten te komen over de structuur van Jupiter.

WIST JE DAT…

…Juno recent onthulde hoe de noordpool van Jupiter eruit ziet?

Juno bevindt zich ondertussen nog steeds in een ovaalvormige baan rond Jupiter en doet er 53 dagen over om een rondje rond de gasreus te voltooien. Eigenlijk was NASA van plan om die baan in oktober te wijzigen, zodat de omlooptijd teruggebracht kon worden naar 14 dagen. Maar technische problemen gooiden roet in het eten. Inmiddels is besloten Juno voorlopig in de huidige baan te houden om die technische problemen verder te bestuderen. “We hebben een gezonde ruimtesonde die uitstekend presteert en we zijn tijdens elke scheervlucht in staat om geweldig onderzoek te doen,” stelt projectmanager Rick Nybakken. “We willen geen onnodig risico nemen, dus gaan we voorzichtig verder.” De volgende scheervlucht langs Jupiter staat gepland op 2 februari.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd